Bucuresti, 28 Noiembrie 2023. O zi de neuitat pentru noi si cei 400 de participanti (300 fizic, peste 120 online) la Conferinta despre Diversitate si Incluziune | O experienta Open Minds.
Impreuna cu Open Minds, asociatia pentru diversitate si incluziune pe care am lansat-o anul acesta, am lansat o serie de conferinte despre diversitate si incluziune, pentru ca vrem sa contribuim o lume mai buna, impreuna.
Puterea lui „impreuna”
Am adus impreuna reprezentanti din industrii conexe, reprezentanți ai companiilor și ONG-urilor din Romania si numeroși participanti ditori sa invete mai multe si sa inteleaga mai bine ce impact are diversitatea in mediul organizational si in comunitati si de ce diversitatea fara incluziune nu se poate.
Alaturi de cei 26 de speakeri inspirationali, am explorat, cu totii, cu interes si multa emotie, 6 teme despre Diversitate și Incluziune. Am aflat informatii relevante, pe care le-am inteles cu atat mai bine cu cat au fost sustinute prin povesti personale. Ne-am lasat ghidati de empatie si am trait puterea lui „impreuna”.
„Avem obligatia morala de a actiona strategic, impreuna – iar discutiile din cadrul conferintei, felul in care oamenii au interactionat si s-au bucurat de schimbul de idei, deschiderea cu care au ascultat si s-au lasat miscati de povestile celorlalti – ne-au aratat ca este nevoie de conferinta noastra si ca avem dreptate sa actionam pentru a consolida parteneriatul dintre sectorul public si cel privat”, spune Silviu Andrei Petran, Președintele Open Minds – Asociație pentru Diversitate și Incluziune și Managing Director Exploratist.
26 de speakeri, 6 teme despre diversitate si incluziune si 3 scene
De ce 3 scene? Pentru ca sa exersam cu totii, impreuna, schimbarea unghiului de vedere.
Cele 6 teme ale conferintei au fost: Ce inseamna diversitatea si incluziunea pentru organizatii, Reprezentarea femeilor in pozitii de leadership, Diversitatea generationala, Incluziunea persoanelor cu dizabilitati, LGBTQIA+, Neurodiversitatea.
Pe cele 3 scene ale conferintei prezentate de Amalia Enache si Dan Miron au urcat speakeri precum Tedy Necula (Actor, Regizor si Producator de filme si publicitate inspirationale), Marina Gainova (People & Culture Director pentru Irlanda si Irlanda de Nord la Coca-Cola HBC), Ciprian Stanescu (coordoneaza Social Innovation Solutions si este Global Shaper Alumni al World Economic Forum), Mihai Paun (People & Culture Operations Manager la Philip Morris International), Cori Cimpoca (fondatoare MKOR), Remus Anghel (profesor de sociologie la SNSPA si cercetator la ISPMN), Vlad Viski (activist LGBT, cercetator si Director Executiv al Asociatiei MozaiQ), Larisa Bucur (Co-Fondator & Executive Director al Asociatiei Down Plus Bucuresti), Cristina Saracu (Strateg DEI si activist LGBTQIA+), Ionut Oprea (Actor si Fondator „Studiourile Ferentari”), Oana Silvia Țoiu (Membra a Camerei Deputatilor a Romaniei, Presedinta a Comisiei pentru Tineret si Sport din Camera Deputatilor a Romaniei si European Young Leader (EYL40) in 2023), Gabi Comanescu (Director Program Angajare si Dezvoltare a Resurselor Umane, Fundatia Motivation) si mulți altii.
„A fost emotionant sa fim martori la ce pot face si cum se simt impreuna oameni atat de diferiti, veniti din industrii si contexte atat de diverse. Toti au remarcat si au apreciat diversitatea – de abordari, de tematici, de speakeri, de idei, de emotii, de povesti. Daca unim resursele financiare ale companiilor cu expertiza ONG-urilor, chiar devenim o super-putere, chiar putem produce schimbari reale care sa dureze si sa construiasca drumuri catre un viitor mult mai bun, in care noi credem si in slujba caruia punem, iata, multa energie!”, spune Irina Georgescu, Directoarea Executiva Open Minds.
Cum construim incluziunea autentica in organizatii?
Studiul realizat de MKOR ne arata ca, in anul 2023, doar 16% dintre membrii echipei au participat la traininguri despre diversitatate si incluziune. Aflat intr-o usoara scadere fata de anul 2021, acest procent arunca o umbra de indoiala asupra eforturilor noastre colective.
In cadrul conferintei, vorbitorii nostri au dezvaluit cateva dintre secretele transformarii organizatiilor in entitati cu adevarat incluzive.
Roxana Andrei, Directorul Resurselor Umane al BRINKS Romania, a adus in prim-plan un aspect vital: investitia dubla in doua directii cheie. In primul rand, este importanta comunicarea interna, concentrata pe angajati. Este nevoie de programe interne de formare si dezvoltare, special adaptate pentru manageri, care sa creasca gradul de constientizare, sa promoveze acceptarea si sa incurajeze asumarea responsabilitatilor de catre fiecare om in parte, de la „firul ierbii”. Pe aceasta cale, fiecare pas conteaza, motiv pentru care foarte important este si echilibrul de gen de gen, cu un focus crescut pe promovarea femeilor in roluri de leadership. In al doilea rand, comunicarea externa contribuie semnificativ la modelarea unei societati mai incluzive. Roxana a evidentiat cat de importante sunt evenimentele, webinariile si initiativele care abordeaza subiecte precum sanatatea mentala, cancerul de san sau menopauza.
In esenta, este nevoie de o abordare holistica, care sa nu se limiteze la spatiul intern al organizatiei, ci sa se extinda catre comunitate, conectand lumea corporativa si societatea.
Provocari si oportunitati in Romania multiculturala
Remus Anghel, profesor de sociologie la SNSPA si cercetator la ISPMN, ne-a vorbit despre fenomenul migratiei si despre provocarile pe care acesta le ridica intr-o tara multietnica. Acesta a demontat mitul conform caruia romanii migreaza exclusiv din cauza saraciei si stereotipul conform caruia Romania este doar o natiune de imigranti. In realitate, Romania are un statut triplu, functionand ca tara de emigratie, de tranzit si imigratie.
In plus, Anghel a afirmat ca Europa Centrala si de Est se pregateste sa inregistreze o pierdere masiva de populatie pana in 2027, cu un numar estimat de 3,5-4,5 milioane de persoane, care vor incepe calatorii de emigrare.
Insight-urile pe care ni le-a oferit Remus Anghel nu contesta ideile preconcepute, dar ne ofera si o perspectiva nuantata asupra dinamicii demografice a Romaniei. Acesta ne indeamna sa renuntam la abordarea simplista a realitatii curente si sa privim holistic fortele care modeleaza destinul demografic al tarii noastre.
Meritam cu totii ca persoanele cu dizabilitati sa aiba acces la locul de munca
Stim ca persoanele cu dizabilitati ar trebui sa aiba sanse egale si sa aiba accesul la locuri de munca de calitate, dar realitatea arata ca in mediul profesional exista o tendinta evidenta de discriminare impotriva acestora. Fundatia Motivation a abordat modul in care angajatorii din Romania pot aduce modificari pentru a facilita dreptul la munca al persoanelor cu dizabilitati, respectand principiul „adaptarii rezonabile”. Aceste adaptari merg de la asigurarea accesului in cladire pana la configurarea unui spatiu de lucru personalizat, luand in considerare chiar si cele mai mici detalii, precum covoarele tactile.
Mara Calista, membra a Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, a adus in atentie o alta realitate dureroasa – in tara noastra traiesc 780.000 de persoane cu dizabilitati, dar numai 17.500 dintre acestea au un loc de munca. An de an, multe companii prefera sa plateasca taxa pe dizabilitate in loc sa ofere oportunitati de angajare acestor persoane, iar aceasta taxa aduna anual 457 de milioane de euro, fara a ajunge insa, cu adevarat, la cei care au nevoie de acesti bani.
Iris Popescu, activista si arhitecta specializata in proiectarea inclusiva si accesibilizare, a vorbit cu pasiune despre nevoia de empatie si in spatiul public, subliniind cat de important este ca societatea sa actioneze pentru a elimina fenomenul de autoizolare a persoanelor cu dizabilitati. Iris a evidentiat cat de crucial este ca designul sa fie inclusiv, incepand de la arhitectura, proiecte sociale si spatiu pana la tehnologie si includerea, chiar din faza initiala a oricarui proiect, a elementelor de incluzivitate – cum este banala rampa de acces. Este timpul sa cream un mediu in care fiecare om sa-si poata pune toate abilitatile in slujba societatii in care traieste si sa se simta pe deplin integrat.
Apel la actiune pentru comunitatea LGBTQIA+
Explorand peisajul social din perspectiva diversitatii sexuale si de gen, studiile realizate de Asociatia Mozaiq arata ca doar 29% dintre roman3i au avut ocazia sa observe, in diverse contexte sociale, cupluri din comunitatea LGBTQIA+ , in timp ce doar 22% cunosc personal un reprezentant al acestei comunitati. In plus, 10% dintre romani admit ca ar putea rupe legaturile cu proprii lor copii daca ar afla ca acestia fac parte din aceasta comunitate. Aceste cifre dezvaluie nu doar o lipsa de expunere, ci si o mare nevoie de a promova abordarea pozitiva a acestei realitati si intelegerea aprofundata a acestor aspecte de viata in cadrul organizatiilor, in societate si in mass-media.
Participantii la conferinta noastra au aflat despre strategii prin care pot fi cultivate discursul pozitiv si acceptarea in randul organizatiilor si s-a lansat un apel la actiune in acest sens.
Desigur, situatiile dificile nu se limiteaza doar mediului profesional. Potrivit Asociatiei ACCEPT, 71% dintre elevii LGBTQIA+ resimt faptul ca nu se simt in siguranta la scoala. Aceasta ridica intrebari vitale despre climatul educational si nevoia unei interventii urgente pentru a crea un mediu sigur si incluziv pentru tinerii din comunitatea LGBTQIA+, construind un viitor mai incluziv si mai tolerant pentru toti membrii societatii noastre.
Un oras incluziv este un oras sigur. Donatie de 10.000 EUR pentru Studiourile Ferentari
„Și un copil din Ferentari are nevoie să iasă din mediul lui, și un copil din Ferentari are nevoie sa manance o felie de pizza intr-un local frumos cu luminite, si un copil din Ferentari are nevoie sa vada oameni cu preocupari interesante si are nevoie sa consume cultura de calitate, nu doar Tik-Tok-uri. Avem nevoie de parteneri puternici alaturi de noi, care sa se implice pe termen lung!”
Apelul emotionant facut in cadrul conferintei noastre de Ionut Oprea – actor, mentor si fundraiser la Studiourile Ferentari – s-a soldat cu o foarte binevenita donatie de 10.000 EUR pentru acest proiect educational datorita caruia 80 de copii cu varste intre 8 si 20 de ani au sansa la o viata mai buna. Copiii beneficiaza de activitati educative remediale la romana si matematica, participa la ateliere artistice de fotografie, dans, film si creatie handmade. Este un spatiu creativ, in care copiii se bucura sa-si dezvolte abilitatile in siguranta. La randul lor, tinerii daruiesc inspiratie societatii, prezentand in licee si comunitati idei si atitudini inspirationale prin proiectele lor.
Sindromul Down: o șansă la curaj
Organizatia Down Plus, prin Laria Bucur, a avut o contributie importanta ce ne-a oferit noi perspective asupra persoanelor neurodivergente – oameni cu un mod unic de a gandi, de a invata, de a functiona, care au abilitati speciale si ne arata, in fiecare zi, ca ceea ce poate depsi frica este curajul si ca adaptarile personalizate fac posibila performanta.
Asociatia Down Plus creeaza oportunitati unice, adaptate abilitatilor si pasiunilor individuale, deschizandu-le persoanelor cu sindrom Down noi orizonturi in domenii precum sportul, moda si antreprenoriatul. Astfel, organizatia elimina stereotipurile si prejudecatile asociate sindromului Down si devine un catalizator al incluziunii.
Conferinta despre Diversitate si Incluziune, o experienta care ne motiveaza
„Diversitatea, profesionalismul, si cunostintele speakerilor au facut acest eveniment remarcabil. Set-up-ul inedit si dinamic a adaugat o nota speciala. Bravo pentru aceasta experienta captivanta!”
„Organizarea profesionista, invitatii alesi pe spranceana si tematica diversa au facut din acest eveniment o experienta memorabila. Felicitari pentru continutul temelor si atentia la detalii in organizare!”
„Am apreciat in mod deosebit continutul temelor si organizarea la detaliu a evenimentului. De la momentele dintre speech-uri si invitatii exceptionali pana la atmosfera generala si filmare, totul a fost impecabil.”
„Povestile oamenilor – consider ca sunt o componenta foarte importanta intr-un discurs, facilitand intelegerea prin empatie. Foarte interesante si statisticile + barometrul, sfaturile oferite de oamenii din comunitati, suportul video si partea de Q&A au adaugat un plus de autenticitate si interactivitate la eveniment.”
Acestea sunt doar cateva dintre testimonialele participantilor la conferinta, oferite in cadrul chestionarului de feedback la care au raspuns 103 dintre ei. 97% din participanti au apreciat experienta la care au luat parte, iar 9 din 10 recomanda mai departe Conferinta despre Diversitate si Incluziune | O experienta Open Minds!
Asa ca va invitam cu incredere sa sustineti si sa participati la urmatoarea editie a conferintei, care va avea loc in iunie 2024.
Numai impreuna!
Nevoia de incluziune autentica este o schimbare de paradigma esentiala pentru construirea unui mediu de de viata si de lucru care sa reflecte diversitatea reala a lumii in care traim. Ne bucuram sa fim protagonisti ai acestei schimbari!
Ne dorim cu tarie ca aceasta conferinta sa devina o veriga strategica in cadrul parteneriatelor dintre companii si organizatiile neguvernamentale, pentru ca o societate bazata pe echitate si incluziune poate fi construita doar de toti cei implicati, prin intelegere reala si participare directa. Numai impreuna putem avea impact real si sustenabil.