fbpx

Cum transformi onboarding-ul intr-o experienta memorabila?

Cum transformi onboarding-ul intr-o experienta memorabila?

Zilnic, companiile se implica intr-o competitie acerba pentru a atrage cei mai talentati profesionisti din industrie. In continuare ramane, insa, provocarea de a le oferi o experienta memorabila imediat dupa semnarea contractului de munca. Angajatorii vor fi mereu in cautare de moduri inovatoare prin care sa-si recompenseze angajatii, aratandu-le in acelasi timp apreciere pentru efortul depus.

Experienta de onboarding, la fel de importanta ca procesul de recrutare, joaca un rol crucial in retentia si motivarea angajatilor, iar angajatorii vor cauta intotdeauna modalitati inovatoare de a oferi o experienta memorabila noilor lor membri ai echipei si a le arata aprecierea pentru contributia lor ulterioara la succesul companiei.

Onboarding-ul – procesul de integrare a noilor angajati si de conectare a acestora la echipa si cultura organizationala – ramane esential pentru calitatea activitatii ce urmeaza a fi prestata de acestia si, implicit, pentru performantele viitoare ale companiei.

 

gamified-onboarding

 

De ce este atat de important onboarding-ul?

 

Pe parcursul procesului de onboarding, noul angajat va avea oportunitatea de a se familiariza cu colegii, a se adapta la mediul de lucru si la valorile companiei si a intelege toate aspectele necesare pentru a-si desfasura activitatile. Este esential de subliniat ca un onboarding de calitate il onoreaza pe angajat atat ca profesionist, cat si ca om.

Prima impresie pe care angajatul si-o formeaza despre companie si mediul de lucru este de o importanta cruciala, deoarece aceasta stabileste tonul pentru intreaga sa experienta de munca.

Este important ca primul sau contact cu compania sa fie dinamic, personalizat, bine planificat si conectat la sensul muncii sale si obiectivele de business ale companiei. Iata cateva dintre beneficiile pe care ti le poate aduce o astfel de intalnire:

👉 satisfactia angajatilor va fi in crestere: un proces de onboarding eficient si prietenos contribuie la o experienta de lucru mai placuta pentru angajat, ceea ce incurajeaza loialitatea, implicarea in proiecte si promovarea unei atmosfere relaxate pentru generarea de idei inovative. Se recomanda utilizarea sondajelor periodice de opinie pentru monitorizarea satisfactiei angajatilor.

👉 rata de plecare timpurie din cadrul companiei va fi in scadere: o primire calduroasa si bine gandita scade probabilitatea ca un angajat sa demisioneze in primele luni, oferind beneficii semnificative, reducand costurile asociate cu instruire ulterioara si un nou proces de recrutare.

👉 productivitatea se va imbunatati: atunci cand angajatul se simte integrat in echipa, ii creste motivatia cu privire la indeplinirea obiectivelor de business; cu cat adaptarea sa se face mai rapid si mai bine, cu atat cresc beneficiile pentru companie.

👉 timpul de atingere a obiectivelor scade: procesul de onboarding ii ajuta pe angajati sa-si clarifice rolurile si sa-si stabileasca prioritatile, contribuind astfel la reusita lor in indeplinirea cu succes a sarcinilor si accelerand atingerea obiectivelor companiei.

👉 consolidarea brandului de angajator: un proces de onboarding bine pus la punct contribuie cresterea reputatiei companiei, ceea ce poate deveni un magnet pentru noii candidati.

 

gamified onboarding

 

Cum construiesti un onboarding memorabil?

 

Un proces de onboarding memorabil si de impact incepe inaintea primei zi de lucru, prin implementarea unei experiente de pre-onbording. Compania ii ofera noului angajat o perioada de training personalizata, adaptata strict nevoilor sale individuale. Pentru a face aceasta experienta mai captivanta, poti integra elemente multimedia precum videouri, chestionare si scenarii interactive. O abordare interactiva asigura engagementul constant al angajatului in procesul de invatare.

De asemenea, este esential sa comunici in mod eficient asteptarile pe care le ai de la noul angajat. Este important ca acesta sa aiba inca de la inceput o viziune clara asupra culturii organizationale, a rolului sau si a sarcinilor sale.

Un onboarding memorabil se construieste pe baza unei interactiuni constante intre angajat si noii sai colegi. Compania ta poate face o diferenta prin organizarea de activitati sociale care sa faciliteze conexiunea dintre membrii fiecarei echipe. Aceasta nu doar contribuie la un mediu de lucru placut, ci si la integrarea mai rapida si mai eficienta a noului angajat in echipa.

Furnizeaza noului angajat resursele de care are nevoie si fii disponibil pentru a-i oferi orice informatie necesara pentru a-si indeplini sarcinile in cel mai eficient mod posibil. In plus, asigura-te ca ii oferi resurse precum cursuri de dezvoltare si programe de wellbeing pe care angajatul le poate accesa pentru a-si sprijini cresterea personala si profesionala.

Feedback-ul constant reprezinta un alt pas crucial in crearea unui proces de onboarding cu impact durabil. Prin feedback, noul angajat obtine siguranta de care are nevoie pentru a sti ca se afla pe drumul corect si ca progeseaza in directia dorita. In plus, angajatul va avea incredere ca poate conta pe sprijinul tau oricand va intampina provocari pe parcursul procesului de adaptare in organizatie.

 

gamified onboarding

 

Cum ii mentii pe angajati mereu motivati?

 

Retentia angajatilor valorosi si motivarea intregii echipe este o provocare pe care fiecare organizatie o poate transforma intr-o oportunitate, printr-o strategie proactiva si un plan bine definit. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti pastra angajatii mereu motivati si increzatori in scopul si valoarea muncii lor:

👉 Implica-i in procesul decizional: Deciziile luate la nivel inalt au un impact direct asupra echipelor de lucru. Astfel, implicarea angajatilor pune pret pe valoarea contributiei lor.

👉 Sustine dezvoltarea lor profesionala: Investeste in formare si promoveaza invatarea continua prin intermediul a diversele programe, astfel incat sa le arati angajatilor ca le sustii evolutia in cariera si sansele de a performa.

👉 Ofera-le un program flexibil: Astfel, angajatii isi vor putea construi un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Posibilitatea de a lucra de la distanta este foarte importanta in luarea deciziei de a aplica pentru un job, in special pentru parinti.

👉 Ofera beneficii si facilitati variate: In plus cu ajutorul bonurilor de masa si a tichetelor de vacanta, poti sa personalizezi beneficiile oferindu-le angajatilor tai reduceri in magazine specifice sau cadouri pentru diverse ocazii personale.

👉 Creeaza oportunitati de avansare: Construindu-le oportunitati de avansare in cariera, iti vei motiva angajatii sa-si imbunatateasca calitatea muncii si sa contribuie mai eficient la dezvoltarea de idei si implementarea de proiecte de succes.

👉 Arata-ti recunostinta pentru munca lor: Organizeaza evenimente in care angajatii sa se bucure impreuna de aprecierea organizatiei si a colegilor lor. Rasplateste performanta, dedicarea si pasiunea si te vei bucura de o echipa unita formata din oameni implicati emotional in succesul companiei.

 

gamified onboarding

 

Asadar, pentru ca procesul de onboarding este in continua schimbare si dezvoltare, trebuie sa tii pasul cu modificarile care apar pe piata muncii si sa faci ajustarile necesare in interiorul companiei tale.

 

 

Ti-a placut articolul, ramai conectat cu noi

Doresc sa fiu contactat si sa primesc informari de marketing sau comerciale din partea Exploratist. Sunt de acord cu Termenii si Conditiile si Politica de Confidentialitate.
Articole similare
Televiziune Interna
Televiziune Interna

Descriere proiect Context:   Cel mai mare retailer din Bucuresti si unul dintre game changer-ii industriei are nevoie de un instrument inovator de comunicare interna – televiziune...

Festivalul Energiilor
Festivalul Energiilor

Descriere proiect Context:   Clientul isi doreste sa organizeze un festival al valorilor de leadership pentru angajatii blue collar Evenimentul isi propune sa fie o campanie de...

HOPE
HOPE

Descriere proiect Context:   Training corporate experiential pentru echipa de top management Da! O abordare potrivita atunci cand acestia au nevoie sa isi redefineasca modul de...

Calatoria lui Berg
Calatoria lui Berg

Descriere proiect Context:   Cum arata o campanie de comunicare interna pentru lansarea unui regulament de ordine interioara – ROI Dezvoltarea unei astfel de actiuni este, cu...

Mandrie, Nu Prejudecata
Mandrie, Nu Prejudecata

Descriere proiect Context:   Aceasta campanie de internal employer branding pune accent pe un EVP puternic si autentic Obiectivul este reactivarea sentimentului de mandrie in...

Ucenicie in Management
Ucenicie in Management

Descriere proiect Context:   Poate fi un program de tipul First Time Manager o solutie la fluctuatia oamenilor din organizatii O companie multinationala care oferă servicii telecom...

Strategie Bottom -> Up
Strategie Bottom -> Up

Descriere proiect Context:   Dezvoltarea unui workshop de strategie este intotdeauna o provocare Iar atunci cand obiectivul este de a genera principalele initiative strategice cu...

Vaporul Generatiilor
Vaporul Generatiilor

Descriere proiect Context:   Intr-o organizatie cu 2 000 de angajati si o activitate de peste 50 de ani, mixul dintre generatii devine o provocare din ce in ce mai mare Numarul...

Ambasadorii Invatarii
Ambasadorii Invatarii

Descriere proiect Context:   Poate reusi un program de management trainee sa schimbe perceptia asupra invatarii Beneficiarii programelor de training nu-si mai manifestau deschis...

Feedback-ul este un DAR
Feedback-ul este un DAR

Descriere proiect Context:   Cum cresti nivelul de employee engagement la lansarea unei aplicatii de performance Clientul isi doreste o campanie de comunicare interna pentru lansarea...

Gala Bravo
Gala Bravo

Descriere proiect Context:   Este oare actiunea de reward & recognition si o actiune de employer branding Noi spunem ca da! Programele de recunoastere si apreciere din cadrul...

Capsula Timpului
Capsula Timpului

Descriere proiect Context:   Unul din cei mai mari jucatori de pe piata de retail din Romania organizeaza anual pentru echipele de top, middle si 3rd line management un eveniment de...

Strategie cu LEGO
Strategie cu LEGO

Descriere proiect Context:   Suntem intr-o perioada in care workshop-urile de strategie pentru top management se doresc a fi pragmatice, experientiale si construite prin tehnici din...

Eu Sunt 12
Eu Sunt 12

Descriere proiect Context:   Conferinta de vanzari este evenimentul din an la care participa intreaga echipa de top management, alaturi de echipa de sales si marketing si distribuitorii...

Inspiratia Vine din Inima
Inspiratia Vine din Inima

Descriere proiect Context:   Marketing experiential intr-o conferinta pentru manageri Da! Unul din cei mai mari jucatori de pe piata de retail din Romania organizeaza anual un eveniment...

Next Level: Flota Stelara
Next Level: Flota Stelara

Descriere proiect Context:   Eveniment corporate realizat sub forma unei intalniri nationale anuale cu intreaga echipa de management, vanzari, marketing si...

Ziua Portilor Deschise
Ziua Portilor Deschise

Descriere proiect Context:   Ziua Portilor Deschise este un eveniment important, in cadrul caruia iubitorii brandurilor de bere produse de clientul nostru sunt invitati la fabrica...

Raliul Campionilor
Raliul Campionilor

Descriere proiect Context:   Conferinta de vanzari si marketing este singura intalnire anuala la care participa top management-ul, echipa de marketing si vanzari si distribuitorii...

Discovery
Discovery

Descriere proiect Context:   Gamification In ultima perioada, organizatiile fac eforturi sustinute sa integreze in programele de L&D tehnici de invatare la distanta, tehnologie de...

Litera de Rege
Litera de Rege

Descriere proiect Context:   Istoria Romaniei intr-un singur eveniment de brand Asta isi propune Herlitz Romania (parte a grupului Pelikan) prin organizarea evenimentului care lanseaza...

Intranet si Mobile App
Intranet si Mobile App

Descriere proiect Context:   Accesul la informatii printr-un intranet modern, sustinut de un mobile app pe masura pentru comunicarea interna, este o necesitate in contextul schimbarilor...

7 recomandari pentru o conferinta virtuala de succes
7 recomandari pentru o conferinta virtuala de succes

Pandemia globala COVID-19 a modificat radical modul in care se desfasoara evenimentele cu public mare In acest context, o conferinta virtuala ramane una din cele mai bune solutii pentru a proteja...

Cum sa gazduiesti un eveniment virtual: 8 recomandari
Cum sa gazduiesti un eveniment virtual: 8 recomandari

Decizia de a gazdui un eveniment virtual pare adesea o miscare naturala pentru companiile care organizeaza deja evenimente traditionale Daca doresti sa atragi participanti, trebuie sa faci in asa...

Cum poate o platforma de learning experience sa sustina procesul de transformare digitala?
Cum poate o platforma de learning experience sa sustina procesul de transformare digitala?

Exploratist si Aims Romania, companie de executive search si consultanta, au adus de curand pe piata romaneasca platforma de learning experience Games for Business Platforma multi premiata, Games...

Cum pastrezi motivatia angajatilor prin comunicare interna
Cum pastrezi motivatia angajatilor prin comunicare interna

Saptamana de saptamana, stirile devin din ce in ce mai alarmante Peste tot in lume, precum si in interiorul organizatiilor Si, in timp ce o buna comunicare interna a situatiei este importanta, este...

Petrecere de Craciun online: 6 recomandari pentru un eveniment memorabil
Petrecere de Craciun online: 6 recomandari pentru un eveniment memorabil

Exista un eveniment al companiei pe care toti angajatii il asteapta cu nerabdare Acest eveniment este petrecerea de Craciun Anul acesta probabil multi dintre noi vor alege sa organizeze o petrecere...

Meeting remote? 3 idei pentru o sedinta de departament engaging
Meeting remote? 3 idei pentru o sedinta de departament engaging

Sa fim sinceri: sedintele de business sunt mereu amenintate de pierderea focusului sau chiar de plictiseala In cazul unui meeting remote, cu atat mai mult Distanta, micile turbulente tehnice, precum...

Onboarding digital: cum oferim o experienta relevanta angajatilor remote?
Onboarding digital: cum oferim o experienta relevanta angajatilor remote?

Indiferent daca am fost sau nu pregatiti,  foarte multi dintre noii nostri colegi de munca vor incepe prima zi de activitate in regim de lucru la distanta...

Comunicare online: cum sa ai o prezenta puternica in interactiunile digitale
Comunicare online: cum sa ai o prezenta puternica in interactiunile digitale

Pandemia globala a redefinit interactiunile si partea de comunicare online asa cum le stiam La nivel mondial, zeci de milioane de angajati lucreaza de acasa pentru a pastra distantarea sociala Prin...

Exploratist si Orange lanseaza primul sitcom de educatie financiara din Romania, „Despre bani si fericire”
Exploratist si Orange lanseaza primul sitcom de educatie financiara din Romania, „Despre bani si fericire”

Atentie, se filmeaza in pandemie! Se filmeaza primul sitcom de educatie financiara din Romania, “Despre bani si fericire” Un produs marca Exploratist, dedicat exclusiv organizatiilor...

Conferinta internationala cu parteneri de business
Conferinta internationala cu parteneri de business

Descriere proiect Context:   Ultimele luni au insemnat reinventare Invatam diferit si relationam diferit, atat in viata personala cat si in mediul de business Dar nevoile raman...

Eveniment de Premiere in online
Eveniment de Premiere in online

Descriere proiect Context:   Orice eveniment de premiere in online are nevoie sa fie celebrat in comunitate Fara colegii in prezenta carora sa fie recunoscute meritele si triumfurile...

Spune “Multumesc!” la o gala de premiere cu twist
Spune “Multumesc!” la o gala de premiere cu twist

Descriere proiect Context:   In urma unei campanii de comunicare interna de succes, axata pe rewards & recognition, clientul isi doreste sa mai faca o dedicatie angajatilor alaturi...

Exploratist lanseaza Digital Stage – o solutie pentru evenimente online cu buget optimizat cu 30%
Exploratist lanseaza Digital Stage – o solutie pentru evenimente online cu buget optimizat cu 30%

Anul trecut, Exploratist a trecut printr-o transformare complexa Pentru a face fata provocarii noului context de munca remote ne-am digitalizat intregul portofoliu de servicii Digital Stage, o...

Conferinta SKO 2021
Conferinta SKO 2021

Descriere proiect Context:   Cum a luat nastere conceptul de eveniment hibrid Pandemia a declansat o serie de schimbari si a redefinit modul de a face business Fiecare schimbare a...

Cum sa gestionezi o echipa hibrid
Cum sa gestionezi o echipa hibrid

In timp ce multe companii traverseaza intoarcerea la birou intr-o forma sau alta, managerii isi pun problema cum sa gestioneze o echipa hibrid, in care angajatii se confrunta cu situatii foarte...

Training online: 5 motive pentru digitalizare si gamification
Training online: 5 motive pentru digitalizare si gamification

Companiile de astazi trebuie sa performeze intr-un ecosistem unde atat factorii sociali, cat si cei tehnologici se schimba intr-un ritm ametitor Echipele puternice raman cheia adaptarii si,...

Multumim pentru curaj!
Multumim pentru curaj!

Descriere proiect Context:   Cum spui „Multumesc” unor oameni care au avut curajul sa aduca la viata proiecte indraznete in anul 2020 Clientul isi doreste o campanie de...

PORR si Exploratist au spus „Multumesc!” intr-o campanie de internal employer branding
PORR si Exploratist au spus „Multumesc!” intr-o campanie de internal employer branding

Cum spui „Multumesc” unor oameni care au avut curajul sa aduca la viata proiecte indraznete in anul 2020 PORR, lider in constructii, si-a dorit o campanie de internal employer branding...

Gandire critica pentru echipe antrenate, agile & performante
Gandire critica pentru echipe antrenate, agile & performante

In fiecare secunda suntem asaltati de multe informatii Deseori nu le trecem prin filtru propriu, desi ni se pare ca suntem logici in gandire si foarte priceputi sa analizam corect situatiile World...

Atelier de dezvoltare personala: Cum gasim sensul in ceea ce facem?
Atelier de dezvoltare personala: Cum gasim sensul in ceea ce facem?

Descriere proiect Context:   Sensul vietii este diferit pentru fiecare dintre noi, iar felul in care alegem sa il construim ne face unici Cum ramanem, insa, focusati pe ceea ce conteaza...

Gestionarea stresului prin wellbeing – o solutie pentru WFH
Gestionarea stresului prin wellbeing – o solutie pentru WFH

Descriere proiect Context:   Stresul este inevitabil, indiferent unde lucram, ce alegeri facem in viata personala sau cat de zen ne straduim sa fim Important este cum ne pozitionam...

Strategii de parenting si relatia cu copilul tau in vremuri atipice
Strategii de parenting si relatia cu copilul tau in vremuri atipice

Descriere proiect Context:   Ca parinte, pandemia ti-a ridicat la fileu multe provocari Poate ai simtit ca nu ai un raspuns sau ca solutia ta nu e cea mai buna Poate te-ai descurcat...

Conferinta Nationala de Vanzari
Conferinta Nationala de Vanzari

Descriere proiect Context:   Pandemia a declansat schimbare si reinventare Evenimentele de tip Conferinta nationala de vanzari s-au transformat in evenimente hibrid sau online, intr-un...

Microlearning: cum sa inveti usor si distractiv
Microlearning: cum sa inveti usor si distractiv

Unul din lucrurile cu care se confrunta adesea companiile este optimizarea invatarii de skill-uri noi, precum si dezvoltarea aptitudinilor intr-un mod cat mai atractiv si care sa ofere rezultate de...

Program de Inductie
Program de Inductie

Descriere proiect Context:   De ce este important un program de inductie Acestea atrag din ce in ce mai mult atentia organizatiilor, pe masura ce se constata ca cea mai mare rata a...

ROM este Greuceanu
ROM este Greuceanu

Descriere proiect Context:   Cum pot prezenta eroii locali un brand de angajator Cu atat mai mult cu cat vorbim de un brand local, care activeaza intr-o piata competitiva alaturi de...

Cum sustii sanatatea emotionala a echipei?
Cum sustii sanatatea emotionala a echipei?

Descriere proiect Context:   Lucrul in echipa prespune atat momente intense, de efort maxim, cat si succese si motive de bucurie Ce se intampla, insa, cu sanatatea emotionala a...

Cum aducem bucurie prin conexiuni autentice?
Cum aducem bucurie prin conexiuni autentice?

Descriere proiect Context:   Distantarea fizica pe care am experimentat-o in ultimul an a lasat urme la nivel personal, social, relational, profesional, in familii si echipe Ne simtim...

Valorile Personale – Cum sa traiesti in acord ele?
Valorile Personale – Cum sa traiesti in acord ele?

Descriere proiect Context:   Dezarmare in fata schimbarii Dezorientare in privinta directiei in care merge viata ta Confuzie privind ceea ce conteaza acum pentru tine La mijloc intre...