Zilnic, companiile se implica intr-o competitie acerba pentru a atrage cei mai talentati profesionisti din industrie. In continuare ramane, insa, provocarea de a le oferi o experienta memorabila imediat dupa semnarea contractului de munca. Angajatorii vor fi mereu in cautare de moduri inovatoare prin care sa-si recompenseze angajatii, aratandu-le in acelasi timp apreciere pentru efortul depus.
Experienta de onboarding, la fel de importanta ca procesul de recrutare, joaca un rol crucial in retentia si motivarea angajatilor, iar angajatorii vor cauta intotdeauna modalitati inovatoare de a oferi o experienta memorabila noilor lor membri ai echipei si a le arata aprecierea pentru contributia lor ulterioara la succesul companiei.
Onboarding-ul – procesul de integrare a noilor angajati si de conectare a acestora la echipa si cultura organizationala – ramane esential pentru calitatea activitatii ce urmeaza a fi prestata de acestia si, implicit, pentru performantele viitoare ale companiei.
De ce este atat de important onboarding-ul?
Pe parcursul procesului de onboarding, noul angajat va avea oportunitatea de a se familiariza cu colegii, a se adapta la mediul de lucru si la valorile companiei si a intelege toate aspectele necesare pentru a-si desfasura activitatile. Este esential de subliniat ca un onboarding de calitate il onoreaza pe angajat atat ca profesionist, cat si ca om.
Prima impresie pe care angajatul si-o formeaza despre companie si mediul de lucru este de o importanta cruciala, deoarece aceasta stabileste tonul pentru intreaga sa experienta de munca.
Este important ca primul sau contact cu compania sa fie dinamic, personalizat, bine planificat si conectat la sensul muncii sale si obiectivele de business ale companiei. Iata cateva dintre beneficiile pe care ti le poate aduce o astfel de intalnire:
👉 satisfactia angajatilor va fi in crestere: un proces de onboarding eficient si prietenos contribuie la o experienta de lucru mai placuta pentru angajat, ceea ce incurajeaza loialitatea, implicarea in proiecte si promovarea unei atmosfere relaxate pentru generarea de idei inovative. Se recomanda utilizarea sondajelor periodice de opinie pentru monitorizarea satisfactiei angajatilor.
👉 rata de plecare timpurie din cadrul companiei va fi in scadere: o primire calduroasa si bine gandita scade probabilitatea ca un angajat sa demisioneze in primele luni, oferind beneficii semnificative, reducand costurile asociate cu instruire ulterioara si un nou proces de recrutare.
👉 productivitatea se va imbunatati: atunci cand angajatul se simte integrat in echipa, ii creste motivatia cu privire la indeplinirea obiectivelor de business; cu cat adaptarea sa se face mai rapid si mai bine, cu atat cresc beneficiile pentru companie.
👉 timpul de atingere a obiectivelor scade: procesul de onboarding ii ajuta pe angajati sa-si clarifice rolurile si sa-si stabileasca prioritatile, contribuind astfel la reusita lor in indeplinirea cu succes a sarcinilor si accelerand atingerea obiectivelor companiei.
👉 consolidarea brandului de angajator: un proces de onboarding bine pus la punct contribuie cresterea reputatiei companiei, ceea ce poate deveni un magnet pentru noii candidati.
Cum construiesti un onboarding memorabil?
Un proces de onboarding memorabil si de impact incepe inaintea primei zi de lucru, prin implementarea unei experiente de pre-onbording. Compania ii ofera noului angajat o perioada de training personalizata, adaptata strict nevoilor sale individuale. Pentru a face aceasta experienta mai captivanta, poti integra elemente multimedia precum videouri, chestionare si scenarii interactive. O abordare interactiva asigura engagementul constant al angajatului in procesul de invatare.
De asemenea, este esential sa comunici in mod eficient asteptarile pe care le ai de la noul angajat. Este important ca acesta sa aiba inca de la inceput o viziune clara asupra culturii organizationale, a rolului sau si a sarcinilor sale.
Un onboarding memorabil se construieste pe baza unei interactiuni constante intre angajat si noii sai colegi. Compania ta poate face o diferenta prin organizarea de activitati sociale care sa faciliteze conexiunea dintre membrii fiecarei echipe. Aceasta nu doar contribuie la un mediu de lucru placut, ci si la integrarea mai rapida si mai eficienta a noului angajat in echipa.
Furnizeaza noului angajat resursele de care are nevoie si fii disponibil pentru a-i oferi orice informatie necesara pentru a-si indeplini sarcinile in cel mai eficient mod posibil. In plus, asigura-te ca ii oferi resurse precum cursuri de dezvoltare si programe de wellbeing pe care angajatul le poate accesa pentru a-si sprijini cresterea personala si profesionala.
Feedback-ul constant reprezinta un alt pas crucial in crearea unui proces de onboarding cu impact durabil. Prin feedback, noul angajat obtine siguranta de care are nevoie pentru a sti ca se afla pe drumul corect si ca progeseaza in directia dorita. In plus, angajatul va avea incredere ca poate conta pe sprijinul tau oricand va intampina provocari pe parcursul procesului de adaptare in organizatie.
Cum ii mentii pe angajati mereu motivati?
Retentia angajatilor valorosi si motivarea intregii echipe este o provocare pe care fiecare organizatie o poate transforma intr-o oportunitate, printr-o strategie proactiva si un plan bine definit. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti pastra angajatii mereu motivati si increzatori in scopul si valoarea muncii lor:
👉 Implica-i in procesul decizional: Deciziile luate la nivel inalt au un impact direct asupra echipelor de lucru. Astfel, implicarea angajatilor pune pret pe valoarea contributiei lor.
👉 Sustine dezvoltarea lor profesionala: Investeste in formare si promoveaza invatarea continua prin intermediul a diversele programe, astfel incat sa le arati angajatilor ca le sustii evolutia in cariera si sansele de a performa.
👉 Ofera-le un program flexibil: Astfel, angajatii isi vor putea construi un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Posibilitatea de a lucra de la distanta este foarte importanta in luarea deciziei de a aplica pentru un job, in special pentru parinti.
👉 Ofera beneficii si facilitati variate: In plus cu ajutorul bonurilor de masa si a tichetelor de vacanta, poti sa personalizezi beneficiile oferindu-le angajatilor tai reduceri in magazine specifice sau cadouri pentru diverse ocazii personale.
👉 Creeaza oportunitati de avansare: Construindu-le oportunitati de avansare in cariera, iti vei motiva angajatii sa-si imbunatateasca calitatea muncii si sa contribuie mai eficient la dezvoltarea de idei si implementarea de proiecte de succes.
👉 Arata-ti recunostinta pentru munca lor: Organizeaza evenimente in care angajatii sa se bucure impreuna de aprecierea organizatiei si a colegilor lor. Rasplateste performanta, dedicarea si pasiunea si te vei bucura de o echipa unita formata din oameni implicati emotional in succesul companiei.
Asadar, pentru ca procesul de onboarding este in continua schimbare si dezvoltare, trebuie sa tii pasul cu modificarile care apar pe piata muncii si sa faci ajustarile necesare in interiorul companiei tale.