Diversitatea și incluziunea sunt o forță a binelui și au un rol cheie pentru construirea unui mediu sănătos și funcțional, în care oamenii se simt valorizați, respectați și beneficiază de condițiile care le asigură starea de bine și susțin creativitatea, inovația, performanța și sustenabilitatea.
Diversitatea și incluziunea funcționează bine numai împreună
Diversitatea se referă la varietatea de experiențe, culturi, etnii, gen, identități, vârste, religii etc. și este importantă pentru că aduce împreună perspective, idei și abordări diferite. Incluziunea presupune aprecierea, respectarea și susținerea acestora.
Dacă nu există diversitate, mediul devine prea omogen, iar ideile și abordările nu se mai completează, nu mai construiesc un tot unitar și nu mai oferă o perspectivă de ansamblu. Dacă nu există incluziune, lipsește cultura care face ca diversitarea să-și îndeplinească potențialul.
Astfel, dacă diversitatea înseamnă acceptarea tuturor, incluziunea înseamnă valorizarea tuturor.
Exploratist și Open Minds – un parteneriat D&I inspirat
Anul trecut Exploratist a lansat asociația pentru diversitate și incluziune Open Minds și, împreună, au organizat Conferința despre Diversitate și Incluziune | O experiență Open Minds, care a adus împreună 26 de speakeri și 400 de participanți și a tratat 6 teme importante de D&I.
Ca agenție de brand & employee experience, Exploratist este aproape de nevoile companiilor și înțelege obiectivele de responsabilitate socială ale acestora.
Ca organizație neguvernamentală, Open Minds înțelege nevoile comunităților locale, acționează și facilitează implicarea companiilor în viața comunităților unde acestea își desfășoară operațiunile. Asociația integrează agendele organizațiilor cu inițiative ale societății civile, în abordări pe termen lung și cu impact sporit.
Noi, Exploratist și Open Minds, dorim să contribuim la construirea unei societăți în care diversitatea să fie valorizată, fiecare om să se simtă inclus, iar oamenii și organizațiile să poată contribui, împreună, la construirea unui viitor mai bun și mai echitabil.
Împreună, lansăm către companii și ONG-uri invitația la un parteneriat bazat pe echitate, prin care acestea să-și unească resursele financiare și de expertiză pentru a avea impact strategic asupra calității vieții oamenilor.
Parteneriatul dintre companii și ONG-uri – o sinergie strategică
Lucrând împreună, companiile și ONG-urile valorifică punctele forte din ambele sectoare și creează o sinergie strategică ce catalizează producerea de schimbări pozitive.
ONG-urile dispun de o bogată experiență de lucru cu diverse comunități, oferindu-le companiilor o viziune holistică asupra diferitelor realități și nevoi existente. Lucrând împreună, acestea pot crea programe care să construiască comunități mai puternice și să extindă impactul pozitiv asupra comunității mai largi.
Operând în medii diverse și dinamice, ONG-urile sunt abile în găsirea de soluții creative la probleme complexe. Astfel, companiile pot beneficia de cunoștințele și expertiza ONG-urilor în domeniul D&I pentru a-și îmbunătăți practicile și strategiile proprii. În plus, ONG-urile pot oferi ghidaj cu privire la aspectele legale și etice legate de D&I, ajutându-le pe companii să se asigure că inițiativele lor se aliniază la cele mai bune practici și respectă reglementările în vigoare.
Inițiativele D&I desfășurate prin colaborare cu ONG-urile cresc nivelul de engagement al angajaților, care se simt mai conectați la munca lor, la echipă și la scopul mai înalt al organizației atunci când își văd compania implicată activ în proiecte sociale semnificative. Acest lucru are un impact pozitiv asupra reputației companiei și pe plan extern, în ochii consumatorilor, clienților și a comunității mai largi.
Prin parteneriatul cu ONG-uri pentru a dezvolta proiecte D&I companiile devin deschizătoare de drumuri în peisajul diversității și incluziunii și sunt o sursă de inspirație și curaj pentru organizații.
„Felul în care un ONG poate potența forța unei companii în domeniul diversității și al incluziunii ne era clar de ceva vreme, motiv pentru care am și lansat Open Minds. Lucrând îndeaproape cu companiile de atâția ani, înțelegem foarte bine atât obiectivele acestora, cât și realitățile și nevoile comunităților în care operează. Obiectivul nostru de a crea un context în care să se unească forțe diverse, pentru ca împreună să aibă impact real și durabil, se împlinește într-un mod foarte motivant prin Open Minds! Parteneriatele D&I dintre companii și ONG-uri îmbunătățesc perspectivele organizațiilor implicate și contribuie semnificativ la creșterea nivelului de conștientizare și la construirea unei culturi în care diversitatea și incluziunea sunt nu doar valori, ci și un motor al inovației și al progresului. Colaborarea dintre companii și Open Minds ne oferă tuturor nenumărate oportunități de învățare și ne reîntărește convingerea că întotdeauna merită să acționezi!, declară Silviu Andrei Petran, Managing Director Exploratist.
Do’s & Don’ts pentru companii
Do’s
1. Stabiliți o cale de comunicare deschisă și transparentă, pentru a discuta regulat despre obiective, așteptări și progres.
2. Asigurați-vă că aveți valori comune, pentru a crea un parteneriat cu sens și impact durabil.
3. Creați un mediu proprice învățării, în care ambele părți să poată împărtăși idei, experiențe și expertiză, petru o colaborare eficientă și cât mai fructuoasă.
4. Luați decizii incluzive, bazate pe perspective diverse, care să respecte principiile diversității și incluziunii și să creeze schimbări D&I reale și sustenabile.
5. Definiți clar obiectivele și rezultatele dorite ale proiectelor externe D&I, pentru a asigura alinierea cu expertiza ONG-ului.
6. Ascultați activ viziunea ONG-ului cu privire la dinamica și nevoile comunității și fiți deschiși la învățare din experiența și expertiza acestuia.
7. Alocați resursele financiare și logistice necesare pentru a susține implementarea cu succes a proiectelor D&I în comunitate.
8. Construiți relații și parteneriate durabile, pentru a asigura durata și sustenabilitatea impactului.
9. Împreună cu ONG-ul, stabiliți metrici și metode de evaluare și măsurare a impactului proiectelor D&I.
Don’ts
1. Nu vă limitați la gesturile simbolice, ci acționați prin inițiative concrete care să creeze impact real.
2. Nu abordați parteneriatul cu un ONG cu o mentalitate de salvator; tratați ONG-ul ca pe un partener egal, cu expertiză și resurse valoroase.
3. Nu respingeți și nu ignorați feedback-ul primit de la ONG, ci utilizați-l ca o oportunitate de îmbunătățire a proiectelor de D&I pe care le dezvoltați împreună.
4. Nu neglijați etapele următoare dezvoltării proiectelor, pentru a nu submina impactul proiectului și credibilitatea inițiativelor de D&I; asigurați-vă că executați planurile și inițiativele convenite.
5. Evitați abordarea pe termen scurt; diversitatea și incluziunea nu sunt un trend, ci necesită schimbări durabile.
6. Nu impuneți soluții fără a consulta și înțelege nevoile și preferințele specifice ale comunității; respectați expertiza locală.
7. Nu ignorați aspectele sensibile ale culturii locale; asigurați-vă că înțelegeți nuanțele culturale și că proiectele D&I pe care le desfășurați sunt cu adevărat incluzive.
8. Evitați abordarea punctuală și acțiunile izolate; păstrați contactul continuu cu comunitatea și ONG-ul, pentru a avea un impact sustenabil și inovator.
9. Nu subestimați expertiza locală; colaborați cu ONG-ul pentru a beneficia de cunoștințele lor despre comunitate.
Do’s & Don’ts pentru ONG-uri
Do’s
1. Comunicați clar așteptările, misiunea și obiectivele aferente ONG-ului, pentru a asigura alinierea acestora cu valorile companiei.
2. Furnizați resurse educaționale și de advocacy, astfel încât compania să capete o bună înțelegere cu privire la toate aspectele aferente proiectelor de diversitate și incluziune dezvoltate și a impactului acestora.
3. Asigurați-vă că înțelegeți dinamica locală, nevoile și aspirațiile comunității în care veți acționa, pentru a dezvolta soluții eficiente .
4. Creați soluții și recomandări potrivite cu nevoile comunităților, precum și cu contextul specific al companiei, luând în considerare domeniul în care aceasta activează, dimensiunile companiei și caracteristicile forței de muncă
5. Investiți în dezvoltarea capacității comunităților locale. Oferiți instruire și resurse care să le permită membrilor comunității să își asume un rol activ în dezvoltarea și sustenabilitatea proiectelor D&I.
6. Respectați și prioritizați valorile locale, susțineți vocile și liderii locali în implementarea proiectelor pentru ca proiectele desfășurate să fie autentice și relevante.
7. Vizați parteneriate pe termen lung, care generează rezultate concrete și impact de durată.
8. Stabiliți relații pe termen lung cu stakeholderii locali, pentru a susține o colaborare continuă, dincolo de proiecte specifice.
9. Asigurați engagement-ul continuu al comunității: Stabiliți mecanisme pentru implicarea continuă a comunității. Promovați linii deschise de comunicare, căutați feedback regulat și implicați-i pe membrii comunității în procesele de luare a deciziilor pentru a asigura relevanța și succesul inițiativelor.
10. Stabiliți metrici și metode de evaluare clare pentru proiectele dvs. de D&I, din motive de responsabilitate și pentru a perfecționa și îmbunătăți strategiile bazate pe rezultate din lumea reală.
Don’ts
1. Nu presupuneți că o abordare generică li se potrivește tuturor companiilor. La rândul lor, organizațiile se confruntă cu realități, provocări și nevoi unice, care pot deschide perspective noi și valoroase.
2. Nu neglijați comunicarea clară cu compania cu privire la provocările, nevoile și progresul proiectului.
3. Nu subestimați importanța educației și a conștientizării în cadrul comunității. Implicați-vă în inițiative care îi echipează pe oameni cu cunoștințe, ajutându-i să înțeleagă beneficiile și obiectivele proiectelor D&I.
4. Nu neglijați importanța implicării angajaților companiei în bunul mers și succesul proiectelor.
5. Nu ignorați cultura organizațională a companiei; dezvoltați strategii pe care aceasta să le integreze fără probleme și care să influențeze pozitiv mediul organizațional.
6. Evitați demersurile izolate; căutați să integrați proiectele desfășurate în strategia de business și în obiectivele companiei.
7. Nu treceți cu vederea importanța înțelegerii contextului cultural, social și economic unic al comunităților cu care lucrați. Ignorarea nuanțelor locale poate face ca proiectele să nu fie eficiente să fie incorect adaptate din punct de vedere cultural.
8. Nu presupuneți că comunitățile sunt omogene; recunoașteți și apreciați diversitatea din publicului țintă.
9. Evitați adoptarea unor abordări strict ierarhice în implementarea proiectului. Aplicați metode colaborative și participative care să încurajeze și să susțină comunitățile locale, asigurând implicarea activă a acestora în procesele de luare a deciziilor.
10. Nu ignorați și nu neglijați obiectivele de D&I și CSR ale companiei, pentru credibilitate, eficiență și impact.
11. Nu izolați proiectele de dezvoltare comunitară; căutați oportunități de integrare și colaborare cu alte inițiative.
12. Evitați inflexibilitatea; fiți receptivi la nevoile tuturor stakeholderilor implicați.
Ediția a doua a Conferinței despre Diversitate și Incluziune | O experiență Open Minds va avea loc în iunie 2024. Exploratist și Open Minds plănuiesc ca aceasta să devină un pilon strategic al colaborării dintre companii și ONG-uri.
Hai să construim o lume mai bună, împreună![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]