fbpx

Comunicare online: cum sa ai o prezenta puternica in interactiunile digitale

Comunicare online: cum sa ai o prezenta puternica in interactiunile digitale

Pandemia globala a redefinit interactiunile si partea de comunicare online asa cum le stiam. La nivel mondial, zeci de milioane de angajati lucreaza de acasa pentru a pastra distantarea sociala. Prin urmare, sa iti petreci o mare parte din zi in fata unei camere web a devenit o normalitate. Atat cand vorbim de intalnirile business, cat si cand vorbim de intalnirile pe plan personal.

Pentru ca Zoom, Skype sau alte platfome pentru meeting-uri online fac partea din rutina de zi cu zi, este normal sa ne dorim sa ne construim o prezenta digitala cat mai autentica. Pornind de la aceasta nevoie, venim cu o serie de sfaturi si metode de buna practica.

 

O intalnire digitala de succes incepe cu o buna comunicare online nonverbala

 

Sunt anumite lucruri pe care ni le dorim cu totii. Ne dorim sa aratam grozav, sa fim in siguranta, sa fim fericiti. Am mentionat cumva ca dorim sa aratam bine? Este normal, felul in care aratam si gesturile pe care le facem pot construi o comunicare online nonverbala solida.
Multi dintre voi probabil v-ati uitat la imaginea voastra pe webcam si nu ati foarte multumiti. Dar acest lucru poate fi radical schimbat daca aplicati cateva sfaturi simple.

 

1. Fiti atenti la lumina

Daca aveti cum, stati cu fata spre o fereastra mare. Lumina naturala este aproape intotdeauna mai buna decat lumina artificiala. Lumina artificiala vine intr-o multime de culori diferite, iar unele arata ciudat pe camera. Asigurati-va ca sursa de lumina este in fata voastra, si nu in statele vostru. Altfel, riscati sa fiti doar o silueta.

 

2. Alegeti un background cat mai simplu

Fiti atenti la ceea ce aveti in fundal, alegeti ceva fara tipare prea incarcate. Astfel, nimic nu va distrage atentia interlocutorilor vostri si va asigurati o comunicare online bine focusata.

 

3. Descoperiti unghiul care va avantajeaza

La modul ideal, camera trebuie sa fie dreapta sau usor deasupra voastra. De regula, aceasta pozitie asigura un unghi foarte bun. In cazul in care camera este inclinata spre voi, imaginea rezultata s-ar putea sa nu fie una favorabila.

 

4. Incadrati-va la fix

Cand e vorba de meeting-uri si comunicare online, este bine sa fiti direct in mijlocul cadrului. In acest fel, veti umple cel putin trei sferturi din cadru.

 

5. Alegeti un outfit cu personalitate

Un outfit negru, din cap pana in picioare, nu arata foarte bine pe camera. Sugeram purtarea unor modele incarcate precum cercuri, flori si dungi mici, care pot oferi un pattern placut pentru interlocutori.

 

6. Imprieteniti-va cu butonul de mute

Pentru o comunicare online fara intreruperi, nu putem recomanda in de ajuns butonul de mute. Zgomotul de fundal, mai ales cand lucram de acasa, este o vesnica amenintare. De asemenea, folosirea unui set de casti cu microfon poate imbunatati dramatic calitatea sunetului.

O data ce ati pus in aplicare cele 6 sfaturi de mai sus, este timpul sa ne asiguram ca avem o comunicare online corecta si de impact. Pe masura ce comunicarea se desfasora pe tot mai multe platforme, este nevoie sa dezvoltam noi abilitati.

 

5 skill-uri numai bune de exersat pentru o prezenta digitala autentica

 

1. Incalzirea

Ca orice trainer sau performer, aveti nevoie sa va creati o rutina de incalzire – de la incalzire fizica, vocala pana la aceea de dispozitie. Citirea unor texte de dictie, de exemplu, ajuta la incalzirea vocala. Mai mult, observati-va starea pe care o aveti si ganditi-va la ceea ce urmeaza sa aiba loc. Imaginati-va calmi si plini de energie.

 

2. Acceptarea

In timpul unei prezentari se pot intampla multe lucruri nepravazute. Mai ales atunci cand luam parte la o comunicare online. Este foarte important sa fiti constienti de tot ce se intampla, sa acceptati si sa construiti pe contextul nou oferit.

 

3. Ascultarea activa

Ascultarea cu disponibilitate de a va lasa modificat: atunci cand aveti o prezentare online, este foarte important sa fiti atenti la ferestrele participantilor. Se intampla ca, uneori, informatiile pe care le primiti prin intermediul ferestrelor sa transmita mai mult decat credeti. Expresiile faciale ale participantilor sau chiar gesturile constituie un feedback constant si util.

 

4. Adresarea directa – Specificitate

Care sunt instrumentele de engagement pe care le aveti la indemana atunci cand sustineti un curs online? Puteti sa adresati intrebari, sa ii invitati pe participanti in sesiuni de conversatii pe anumite teme si chiar sa exersati jocuri de rol.

 

5. Deconectarea

La deconectare este foarte important sa incheiati cu energie si cu cateva concluzii. Este posibil ca participantii sa nu isi dedice timp pentru a analiza experienta pe care tocmai au avut-o. De aceea, este foarte important sa alocati 5 minunte la final pentru asta.

Toate aceste abilitati ajuta la o stare de bine in echipa, la atingerea unor noi performate, dar si la crearea de engagement.

Pentru toate acestea, va invitam sa descoperiti programul nostru de training de comunicare online. Acesta imbina teoria cu practica pe parcursul a 8 module:

Modul 1: Importanta jocului in procesul de invatare
Modul 2: Principiile teatrului de improvizatie aplicate in online
Modul 3: Cum sa te conectezi cu audienta remote
Modul 4: Descopera cum ii influenteaza vocea ta pe ceilalti
Modul 5: Tips & tricks pentru digital storytelling
Modul 6: Cum sa ai o postura credibila in online
Modul 7: O recapitulare atipica
Modul 8: De la Rookie la Digital Performer Jedi

 

Viata pe care noi o cunosteam s-a schimbat radical, dar aceasta „aventura” ne face sa devenim o versiune a noastra mai buna. Fiind in permanenta in cautarea unor solutii la provocarile intalnite, suntem mai deschisi cu noi insine atunci cand vine vorba de a acumula abilitati complet noi.

Ti-a placut articolul, ramai conectat cu noi

Doresc sa fiu contactat si sa primesc informari de marketing sau comerciale din partea Exploratist. Sunt de acord cu Termenii si Conditiile si Politica de Confidentialitate.
Articole similare
Cum poate o platforma de learning experience sa sustina procesul de transformare digitala?
Cum poate o platforma de learning experience sa sustina procesul de transformare digitala?

Exploratist si Aims Romania, companie de executive search si consultanta, au adus de curand pe piata romaneasca platforma de learning experience Games for Business Platforma multi premiata, Games...

Comunicare online: cum sa ai o prezenta puternica in interactiunile digitale
Comunicare online: cum sa ai o prezenta puternica in interactiunile digitale

Pandemia globala a redefinit interactiunile si partea de comunicare online asa cum le stiam La nivel mondial, zeci de milioane de angajati lucreaza de acasa pentru a pastra distantarea sociala Prin...

Cum sa gestionezi o echipa hibrid
Cum sa gestionezi o echipa hibrid

In timp ce multe companii traverseaza intoarcerea la birou intr-o forma sau alta, managerii isi pun problema cum sa gestioneze o echipa hibrid, in care angajatii se confrunta cu situatii foarte...

Training online: 5 motive pentru digitalizare si gamification
Training online: 5 motive pentru digitalizare si gamification

Companiile de astazi trebuie sa performeze intr-un ecosistem unde atat factorii sociali, cat si cei tehnologici se schimba intr-un ritm ametitor Echipele puternice raman cheia adaptarii si,...

Gandire critica pentru echipe antrenate, agile & performante
Gandire critica pentru echipe antrenate, agile & performante

In fiecare secunda suntem asaltati de multe informatii Deseori nu le trecem prin filtru propriu, desi ni se pare ca suntem logici in gandire si foarte priceputi sa analizam corect situatiile World...

Microlearning: cum sa inveti usor si distractiv
Microlearning: cum sa inveti usor si distractiv

Unul din lucrurile cu care se confrunta adesea companiile este optimizarea invatarii de skill-uri noi, precum si dezvoltarea aptitudinilor intr-un mod cat mai atractiv si care sa ofere rezultate de...

Program de diversity & inclusion in companiile din Romania
Program de diversity & inclusion in companiile din Romania

In tarile foste imperii colonialiste, unde setea de „cunoastere” a noilor teritorii si popoare gusta acum si reversul medaliei, diversitatea e o realitate vizibila in toate contextele...

Biasurile cognitive pot sabota diversitatea si incluziunea in companii
Biasurile cognitive pot sabota diversitatea si incluziunea in companii

Exista o relatie solida dintre diversitate in echipele executive si o performanta financiara superioara Doua rapoarte ale McKinsey & Company (2015, 2018) despre diversitate si incluziune arata...