fbpx

DE&I – Diversitatea, echitatea si incluziunea la locul de munca

DE&I – Diversitatea, echitatea si incluziunea la locul de munca

Te-ai gandit vreodata care sunt cu adevarat valorile promovate atat in interiorul, cat si in exteriorul companiei pe care o conduci? Ce principii de etica stau la baza unei colaborari de zi cu zi intre angajati? Sau cat respect exista in relatia dintre ei?

 

Inca din timpuri stravechi, de cand oamenii au inceput sa se descopere atat pe sine, cat si pe cei din jur, de cand deosebirile si asemanarile dintre ei au iesit la iveala si au devenit din ce in ce mai semnificative, minoritatile s-au confruntat cu ceea ce astazi numim ,,discriminare”. Chiar daca, la prima vedere, culoarea pielii, etnia, religia, varsta sau orientarea sexuala n-ar trebui sa fie un factor distinctiv, totusi, pentru multi oameni, aceste aspecte pot fi criterii de selectie constiente sau inconstiente pentru persoanele pe care si le doresc in preajma.

 

Astfel, multe persoane care ies din tipologiile considerate ca fiind „normale” se confrunta zilnic cu situatii de discriminare, care pot merge de la intimidare pana la agresiune verbala sau fizica si izolare. S-a incercat combaterea acestor reactii prin aplicarea diverselor sanctiuni, dar, chiar si prin includerea acestora, lucrurile nu s-a schimbat inca suficient de mult. Sanatatea, siguranta si uneori chiar viata sunt puse in pericol in continuare.

 

Cu scopul de a reduce cazurile de discriminare la adresa minoritatilor au fost infiintate diferite ONG-uri, insa actiunea lor este de multe ori restransa.

 

Discriminarea este o realitate si la locul de munca. In multe situatii, persoanelor incluse in grupuri minoritare sau vulnerabile le este greu sau chiar imposibil sa acceseze oportunitati profesionale sau sa fie selectate pentru a fi angajate in cadrul diverselor locuri de munca. La nivel individual, aceasta poate insemna imposibilitatea exprimarii identitatii personale, limitarea manifestarii propriului potential, a punerii in practica a ideilor si cunostintelor dobandite, un nivelul de trai redus.

 

Aici intervii tu … sau, mai bine zis, compania ta, care poate sa schimbe viata multor astfel de persoane.

 

Diversitatea si incluziunea reprezinta doua dintre valorile esentiale pe care orice echipa din orice organizatie, mare sau mica, trebuie sa si le insuseasca. Tot mai multe companii promoveaza deja explicit ideea ca angajatii sunt parte din companie cu tot ceea ce tine de profilul lor individual si ca mediul de lucru este unul in care se pot manifesta in mod autentic.

 

De ce e important sa ai o echipa diversa?

 

Ei bine, raspunsul este atat de simplu. Fiecare membru al unei echipe vine cu propriul bagaj de cunostinte, experiente si trairi, abilitati si competente, intr-un mix unic ce poate aduce valoare in cadrul diferitelor proiecte. Daca angajatii sunt uniti de valori similare si lupta pentru un obiectiv comun, atunci nimeni nu va fi judecat sau criticat, ci dimpotriva, toti se vor simti liberi si incurajati sa contribuie la rezultate. Astfel, unicitatea fiecaruia va conduce la construirea unui mediu de lucru sanatos si productiv.

Chiar daca diversitatea poate speria la prima vedere si crea ingrijorare in ceea ce priveste modul in care poate fi gestionata, organizatiile de succes au descoperit ca aceasta ofera un cadru excelent pentru invatare, dezvoltare, inovare si creste sansa de adaptare la un mediu in schimbare, care aduce mereu cu noi provocari.

In plan personal, angajatul care se simte acceptat și sustinut de colegii de echipa indiferent de vechimea in organizatie, de nivelul de studii, de gen, etnie sau orientare sexuala, nu numai ca se va simti mult mai confortabil la locul de munca, ci va dezvolta si o incredere mult mai mare in fortele proprii, va avea un nivel de productivitate mai ridicat.

 

Cum pui in practica incluziunea?

 

Pentru a avea un rezultat de succes si a te asigura ca toata lumea se simte integrata, iti recomandam sa ii cunosti intai foarte bine pe angajati ca sa poti modela un program potrivit. Tine cont de:

 

☞ nevoile fiecaruia: De ce ar avea nevoie o persoana ce apartine unei minoritati etnice atunci cand vine la birou? Poate isi doreste sa fie privita egal sau sa nu simta ca este criticata doar pentru ca are un aspect diferit sau vorbeste cu accent. Dar o persoana cu o alta orientare sexuala? Sa nu se simta inferioara colegilor doar pentru ca nu duce mai departe ,,familia traditionala”. Sau o persoana cu dizabilitati? – Sa aiba parte de toate conditiile necesare, astfel incat sa-si poata desfasura activitatea confortabil.

☞ ce i-a facut sa plece de la job-urile precedente, iar daca printre motive se afla discriminarea, asigura-te ca nu repeti aceleasi greseli.

 

Cand ai gasit raspunsuri la aceste intrebari esti gata sa te incepi un program de incluziune. Poate fi sub forma unor sedinte saptamanale unde fiecare membru isi spune povestea si transmite o lectie invatata sau a unor team building-uri de cunoastere ori poate chiar petreceri cu tematici diferite, cand fiecare va putea experimenta cum se vede viata din perspectiva altora.

 

Cum poti sa combati prejudecatile inconstiente?

 

Judecam si punem etichete, chiar si fara sa ne dam seama, pentru ca aceasta este o modalitate de a procesa rapid informatii. Totusi, este util sa constientizam aceasta tendinta si sa reflectam asupra consecintelor negative ale unui comentariu cu voce tare despre ceea ce nu ne convine sau atunci cand aratam cu degetul spre persoanele care nu se incadreaza in tiparele noastre. Ne ajuta si pe noi si pe ceilalti sa intelegem si sa acceptam ca fiecare este diferit in felul sau iar acest lucru este perfect acceptabil.

Ii poti ajuta pe angajatii tai sa lase prejudecatile deoparte prin implicarea lor in diverse grupuri de suport care abordeaza mai multe tematici din spectrul diversitatii. Astfel, timpul impreuna si experienta in sine va face legatura dintre ei mult mai trainica.

 

O echipa diversa este o echipa puternica si performanta. Afla mai multe informatii despre cum sa implementezi diversitatea si incluziunea ca valori ale companiei tale.

Ti-a placut articolul, ramai conectat cu noi

Doresc sa fiu contactat si sa primesc informari de marketing sau comerciale din partea Exploratist. Sunt de acord cu Termenii si Conditiile si Politica de Confidentialitate.
Articole similare
DE&I – Diversitatea, echitatea si incluziunea la locul de munca
DE&I – Diversitatea, echitatea si incluziunea la locul de munca

Te-ai gandit vreodata care sunt cu adevarat valorile promovate atat in interiorul, cat si in exteriorul companiei pe care o conduci Ce principii de etica stau la baza unei colaborari de zi cu zi...

Impactul diversitatii de gen asupra unei companii
Impactul diversitatii de gen asupra unei companii

In jurul nostru, termenul ,,diversitate” incepe sa fie folosit din ce in ce mai mult – in special in randul tinerilor, iar referintele catre acesta sunt tot mai des intalnite...