In fiecare secunda suntem asaltati de multe informatii. Deseori nu le trecem prin filtru propriu, desi ni se pare ca suntem logici in gandire si foarte priceputi sa analizam corect situatiile. World Economic Forum (WEF) pune gandirea critica – adica capacitatea de a-ti pune intrebari relevante – in topul skillurilor de viitor, aflandu-se pe lista inca din 2016.
Conform unui raport din acelasi an, aflam ca cel putin jumatate din angajati nu si-au dezvoltat aceasta abilitate. Cum vremurile s-au schimbat foarte mult, incepand cu pandemia din 2020, putem spune ca o gandire critica este cu atat mai necesara in prezent, cat si in urmatorii ani.
Ce vei descoperi in acest articol:
1. Ce este gandirea critica?
2. Gandirea critica in business
3. Cum poate fi antrenata o gandire critica
4. Invatarea activa ca instrument de imbunatatire al gandirii
5. Intrebari pe care orice angajat ar trebui sa si le puna
6. Biasurile cognitive – erorile care ne influenteaza procesul de luarea deciziilor
7. Intrebari care ajuta la combaterea biasurile cognitive
8. Cum esti ajutata, ca organizatie, daca investesti in dezvoltarea acestei abilitati la agajatii tai
9. Cum te ajuta programul nostru Critical Thinkers?
Dar ce reprezinta o gandire critica?
Este capacitatea de a-ti pune intrebari, a gandi clar si rational. Aceasta include mai multe abilitati precum: capacitatea de a analiza si sintetiza informatiile, de a distinge intre fapte, opinii si judecati de valoare, de a face conexiuni logice intre idei si argumente, de a intelege importanta si relevanta ideilor intr-un anume context sau capacitatea de a rezolva probleme dificile.
Gandirea critica nu vine de la sine, ea trebuie antrenata. Oamenii nu sunt invatati si nici incurajati sa-ti puna intrebari. Acestia iau informatiile de-a gata sau executa in baza unor reguli si directii fara sa le chestioneze.
Gandire critica in business
Un angajat care gandeste inainte sa execute si-si pune intrebari despre informatiile pe care le primeste este mai probabil sa asimileze acele informatii si sa inteleaga implicatiile deciziilor sale.
Oamenii care nu-si pun multe intrebari, sunt mai pasibili de a cadea in capcane cognitive. Acestea pot fi prejudecati, stereotipuri, erori de gandire (biasuri cognitive), decizii bazate pe instincte, care pot fi inselatoare. Acestia vor fi mai putin capabili sa faca conexiuni, sa inteleaga contexte si sa vada privirea de ansamblu, precum si consecintele deciziilor lor. A avea capacitatea de metacognitie, a observa cum gandesti si a-ti chestiona propriile idei este cheia pentru a te intelege si imbunati constant.
Atunci cand o persoana intampina probleme, capacitatea de a gandi critic devine vitala. Aceasta abilitate o ajuta sa vada care este problema, cat de urgenta, care sunt consecintele si riscurile, precum si care ar fi posibilele solutii.
Un angajat care se foloseste de o gandire critica reuseste sa fie proactiv si in acest fel sa evite mare parte din probleme, ramanandu-i timp sa creeze in loc piarda timp corectand si rezolvand.
Gandirea critica si rezolvarea problemelor sunt pe lista skillurilor pe care angajatii considera ca vor fi tot mai cerute in urmatorii ani, conform aceluiasi raport. Acestea se coreleaza cu alte abilitati de viitor, precum invatarea activa (active learning), rezilienta, flexibilitatea si toleranta la stres.
O persoana care isi pune intrebari, vede perspective diferite si-si intelege propriile slabiciuni in gandire si argumentatie. Totodata, isi creste rezilienta si flexibilitatea intr-o lume VUCA. Ia decizii gandite, bazate pe fapte, se adapteaza la context, gaseste solutii si vede conexiuni acolo unde altii nu vad nimic.
Cum poate fi antrenata o gandire critica
Exista mai multe metode pentru asta, insa intr-o lume care evolueaza foarte rapid, cursurile si trainingurile online par solutiile cele mai bune pentru angajati. Lipsa gandirii critice, capacitatii de a rezolva probleme si creativitatii, sunt observate de manageri la echipele lor. Raportul despre Competitivitate Globala WEF pe 2020 subliniaza faptul ca organizatiile au nevoie de angajati cu abilitati de gandire critica, creativa si analitica, dar si de skilluri digitale.
Expertii evalueaza o tara din punct de vedere al pregatirii pentru viitor prin elementul ”predarii gandirii critice”. Conform acestei metrice, Finlanda, Danemarca, Olanda si Elvetia sunt cele mai pregatite tari.
Si cu toate ca educatia formala de abia tine pasul cu a integra in programa sa aceste skilluri, cel putin in Romania, la fel se intampla si in multe companii. Deoarece multe probleme sunt necunoscute, iar mediu este mereu schimbator, echipele trebuie sa invete sa-ti gaseasca propriile solutii fara sa se mai uite la manager pentru a le „salva”.
Invatarea activa ca instrument de imbunatatire al gandirii
Nenumarate studii arata ca invatarea activa, in care oamenii isi gasesc propriile solutii si gandesc pentru ei, in rezolvarea unei sarcini, are multe beneficii.
Printre acestea se numara:
-
- Imbunatatirea gandirii critice
- Dezvoltarea abilitatilor de colaborare
- Imbunatatirea gandirii creative
- Dezvoltarea capacitatii de a rezolva probleme
- Incurajarea asumarii riscurilor
- Cresterea retentiei de informatii si angajamentului
Aflati mai multe despre cum puteti antrena o gandire critica in organizatie prin programul nostru online Critical Thinkers, bazat pe biasuri cognitive.
Ce cuprinde acesta:
-
- Instrumente din coaching si neurostiinta care transforma etapa de invatare intr-o experienta placuta
- Debrief consistent dupa fiecare exercitiu pentru aprofundarea pe termen lung a conceptelor
- Practica prin exemplificare sau improvizatie in business alaturi de actori specializati in interactiunile virtuale
Orice angajat ar trebuie sa-si puna urmatoarele intrebari:
Cine a spus acest lucru? – Te ajuta sa iti dai seama de la cine vine informatia si cum ar trebui sa te raportezi atat la aceasta, cat si la persoana care a spus-o. Este o persoana cu autoritate? Ce interese are? Conteaza pentru tine si de ce?
Ce a spus? – Te ajuta sa realizezi daca ceea ce ai auzit este o opinie personala sau un fapt. Este ceva ce a omis acea persoana?
Unde a spus? – Oamenii tind sa se comporte intr-un fel in privat, in alt fel in public. De asemenea, starile emotionale si contextele pot influenta un raspuns.
Cand a spus? – Unele lucruri nu mai au relevanta daca sunt scoase din context sau nu mai sunt de actualitate.
De ce a spus acel lucru? – Te ajuta sa intelegi ce se afla in spatele unei opinii. Daca persoana nu a avut argumente, atunci trebuie sa fii cu atat mai atent. Daca a adus argumente, cat de valide sunt acestea?
Cum a spus-o? – Comunicarea indirecta poate afecta foarte mult sensul unei informatii. Fara context non-verbal, lucrurile pot fi foarte usor interpretabile.
Biasurile cognitive – erorile care ne influenteaza procesul de luarea deciziilor
Un bias cognitiv este felul in care o persoana intelege evenimentele, faptele si alti oameni, iar acesta este bazat pe propriul set de credinte si experiente care nu sunt intotdeauna rationale sau corecte, conform dictionarului Cambridge.
Orice angajat ia zilnic decizii la locul de munca care sunt bazate pe propriile ganduri, credinte si perceptii, iar de multe ori nu este constient de acest proces. Multi considera ca iau decizii rationale, nu sar la concluzii si se bazeaza, evident, pe fapte si dovezi. Dar realitatea este diferita deoarece creierul nostru este construit intr-un anume fel.
Unul dintre motivele pentru care erorile de gandire exista tine de a salva timp si energie. Folosindu-ne de scurtaturi cognitive, luand decizii rapid, putem sa economisim energie. In vremuri stravechi acest lucru ne-a asigurat supravietuirea atunci cand trebuia sa actionam rapid in caz de pericol. A sta sa analizezi situatia si sa gasesti posibile solutii nu era cea mai buna metoda deoarece riscai sa fi mancat de leu pana luai o decizie.
In timpurile noastre, insa acestea nu se mai aplica atat de mult. Uneori ele ne ajuta sa luam decizii bune destul de rapid, bazandu-ne pe experientele noastre nenumarate intr-un anumit domeniu. Unii ar numi acest lucru intuitie. Insa, de multe ori ne saboteaza atunci cand ramanem compet nestiutori de alte variante. Sau cand ignoram informatii care sunt importante si ne-ar putea ajuta in decizia noastra.
Suntem orbi la propria gandire
Este necesara capacitatea de constientizare a faptului ca putem oricand cadea prada propriilor noastre prejudecati. Refuzul de a crede ca noua nu ni se aplica biasurile presupune in sine un bias care se numeste Blind-Spot.
Nenumarati cercetatori, precum Daniel Kanheman, Dan Ariely, Solomon Asch, Richard Nisbett, Robert Cialdini si altii, au demonstrate prin studiile lor ca oamenii nu sunt buni la a-si recunoaste propriile biasuri si a le controla. Acest lucru se intampla deoarece creierul nostru este construit sa proceseze rapid si eficient informatia, in detrimentul gandirii rationale, analitice, care presupune mai mult efort cognitiv, drept urmare si mai multa munca din partea lui.
Intrebari care ajuta la combaterea biasurile cognitive:
E bine de stiut ca acestea apar de multe ori cand angajatii sunt obositi, stresati sau fac prea multe in acelasi timp.
O metoda buna prin care acestia isi pot antrena o gandire critica si chestiona propriile biasuri, este sa-si puna intrebari. Acestea, conform unui articol publicat in Harvard Business School si bazat pe studiile lui Daniel Kahneman, cercetator in luarea decizilor, suna asa:
-
- Poti sa creezi trei scenarii pentru situatia data?
- Daca te intorci cu cinci ani in urma si privesti aceasta decizie, cum crezi ca o vei evalua?
- Daca un consultant extern ar lucra la aceasta problema, la ce concluzii crezi ca ar ajunge?
- Facand un pas in urma, cum arata imaginea de ansamblu?
- Ce presupuneri faci care iti limiteaza optiunile?
- Care ar fi costul de oportunitate daca ai face aceasta alegere?
- Cum ai ajuns la aceste concluzii?
Kahneman ne invata ca fiecare persoana este supusa biasurilor din cauza propriului interes, increderii prea mare in sine sau atasamentului fata de experientele trecute. Gandind critic, putem evita unele dintre aceste capcane cognitive. Programul nostru online va poate ajuta sa invatati cum sa evitati aceste biasuri cognitive cu ajutorul gandirii critice.
Cum esti ajutata, ca organizatie, daca investesti in dezvoltarea acestei abilitati la agajatii tai:
☞ Vei avea angajati pregatiti pentru lumea in care traim, investind in dezvoltarea uneia din top zece abilitati recomandate de specialisti pentru lumea actuala si viitoare.
☞ Angajatii isi vor creste sansele de a avea cele mai bune rezultate in orice situatie. Acest proces cuprinde partea de documentare (research), analiza si evaluare a informatiilor provenite din cat mai multe surse posibile.
☞ Angajatii vor fi provocati sa treaca printr-o analiza a propriilor puncte forte, puncte slabe si preferinte atunci cand se iau o decizie. Aceasta analiza, inconfortabila de multe ori, ajuta la a prevedea posibilul impact pe care o decizie poate sa-l aiba ulterior asupra propriei persoane, dar si a celorlalti.
☞ Acestia vor fi mult mai atenti atunci cand se implementeza o decizie, deoarece vor invata ca trebuie luate in calcul atat posibilele rezultate pozitive, cat si evitarea consecintele negative.
☞ Acestia isi vor identifica si combatere biasurilor cognitive.
Afla cum pot angajatii tai pot deprinde aceasta abilitate! Descopera programul nostru – CRITICAL THINKERS! Acesta cuprinde o serie de 4 episoade de L&D dedicate rezultatelor si greselilor din care invatam.
Episodul 1: Cat de mult triseaza creierul nostru?
Avem impresia ca suntem rationali si luam decizii dupa ce am analizat date relevante. Totusi, studiile par sa ne contrazica. Un prim pas este sa constientizam ce „scurtaturi” foloseste mintea noastra. Cele 4 workshop-uri sunt:
1. Aversiunea la pierdere & Ancorarea
2. Corelatia iluzorie, Biasul disponibilitatii & Iluzia adevarului
3. Biasul Statusului Quo & Biasul Autoritatii
4. Costul de oportunitate & Eroarea costului investit
Episodul 2: Cum gandim, asa ne rezolvam problemele
Intr-o lume nesigura, este normal sa simtim nevoia de control. Credem ca preluam fiecare informatie obiectiv, insa dorinta de certitudine ne scoate vulnerabilitatile la suprafata. Care sunt acestea? Cele 4 workshop-uri sunt:
1. Efectul Bandwagon & Biasul confirmarii
2. Blestemul cunoasterii, Legea Instrumentului & Biasul de congruenta
3. Dezirabilitatea sociala & Iluzia controlului
4. Euristica reprezentativitatii & Invalidarea unei ipoteze sau/si teorii
Episodul 3: Memoria si experienta – aliati sau inamici?
Acolo unde nu avem date, preferam sa generalizam. Acolo unde avem date, preferam sa simplificam. Experientele anterioare sunt un filtru constant. Cum ne putem asigura ca nu ne saboteaza gandirea? Cele 4 workshop-uri sunt:
1. Biasul Informarii, Efectul contrastului si ambiguitatii
2. Biasul de atentie, Biasul de impact & Biasul retrospectiv
3. Biasul Negativitatii, Regula Peak-end & Iluzia de validitate
4. Eroarea jucatorului de noroc, Atribuirea gresita & Confuzia sursei
Episodul 4: Cum ne influenteaza prejudecatile?
Aflati sub influenta celorlalti si a biasurilor sociale, facem deseori alegeri ignorand realitatea din fata noastra. Ce se intampla, insa, atunci cand exersam zilnic acceptarea unor puncte noi de vedere? Cele 4 workshop-uri sunt:
1. Efectul Dunning-Kruger& Efectul de incadrare
2. Biasul egocentric (eroarea planificarii, supra-evaluarea potentialului & biasul blind-spot)
3. Eroarea fundamentala de atribuire, Biasul inter-grup & Eroarea de atribuire a grupului
4. Efectul de Inzestrare, Biasul Zero-Risk & Biasul Zero-Sum
Programul nostru – Critical Thinkers, imbina teoria cu practica si poate fi livrat atat online, cat si offline. 50% este parte teoretica cu focus pe cunostinte solide bazate pe studii din neurostiinte, psihologie sociala si economie comportamentala. 50% este parte practica ce cuprinde exercitii, dezbateri, discutii, jocuri de rol – create special pe baza biasurilor atinse in fiecare workshop.
Programul este flexibil, personalizabil si se poate adapta pe metoda – plug & play, in functie de audienta, starea de facto a echipe, gradul de senioritate a participantilor si a obiectivelor de invatare stabilite.
Venim cu energia si expertiza unei echipe multidisciplinare, bine antrenata alaturi de clienti din numeroase industrii. Spune-ne unde vrei sa ai rezultate mai bune si hai sa ne cunoastem!