Cu toate ca munca exclusiv online a fost una dintre cele mai intalnite si alese variante de companii pentru angajatii lor in ultimii doi ani, de curand, totusi, aceasta a coborat cateva locuri in preferinte.
In urma tuturor schimbarilor prin care am trecut, se pare ca ne aflam acum intr-un moment cand lucrurile incep sa se stabilizeze. Una dintre cele mai des intalnite provocari ale acestui moment pe care directorii o intampina este readaptarea. Probabil si tu te gandesti cum sa readuci incetul cu incetul activitatile obisnuite la o forma cunoscuta si ce contur va lua acest nou aspect in organizatia ta.
Daca in perioada pandemiei ai adus in echipa si persoane din parti diferite ale tarii, care nu vor putea fi prezente in mod fizic acum la birou, clar va trebui sa implementezi strategia de munca hibrid. Pentru a putea sa imbini fizicul cu online-ul, sa ii ajuti pe angajatii noi sa se simta parte din echipa si chiar sa recrutezi unii noi – toate in acest tip de sistem – venim in intampinarea ta cu un plan bine pus la punct.
Iata mai jos 7 idei pe care merita sa le incerci
Da-ti seama ce e bun in programul actual de onboarding – Si nu uita ca mereu este loc de mai bine! Poate apreciezi la echipa ta ca mereu isi respecta propunerile unii altora sau ca se trateaza cu respect sau ca-si impart sarcinile in mod egal si se ajuta intre ei atunci cand intampina o problema. In plus de asta, arata-le ca observi toate lucrurile astea si fa-i sa se simta apreciati si mandri de munca depusa.
Apoi, gaseste ce lipseste si creaza un program nou! – Ia putin din fiecare parte si creeaza acel program atractiv pentru fiecare.
Asculta-ti instinctul! Cum arata programul intr-o forma ideala pentru tine? Pentru inceput, intreaba-te ce ai vrea tu sa gasesti intr-o echipa atunci cand i te alaturi: intelegere, rabdare, respect, oameni deschisi sa te ajute la inceput, un sef apropiat caruia sa-i poti spune deschis cu ce te confrunti?
Dorintele tale nu sunt cu mult diferite de cele ale angajatilor remote cu care tocmai incepi sa colaborezi. Asa ca, pentru primul pas este suficient sa fii atent la tine si la nevoile pe care tu le-ai avea pentru a nu da gres in implementarea unui program de onboarding reusit.
Ofera motive angajatilor remote sa se alature echipei: roaga-i pe vechii angajati sa imparta cateva experiente placute cu cei noi; asigura-te ca mailurile cu toate detaliile primei intalniri online au ajuns la toata lumea; raspunde in timp util la toate intrebarile lor; trimite scrisori de bun venit in care sa-i prezinti pentru prima data;
Organizeaza o intalnire virtuala de cafea (inainte) de prima zi – Pe langa wellbeing, integrarea rapida in echipa le ofera angajatilor noi o productivitate crescuta. Cu toate ca vibe-ul bun nu va trece complet de ecranul laptopului ca sa ajunga pana in camera de unde acestia preiau call-ul, nu trebuie sa se simta exclusi sau diferiti.
Spargerea ghetii sau inceputul colaborarii cu angajatii remote este unul dintre cei mai importanti pasi din procesul de onboarding, de aceea este bine sa fii de fata. Prezinta-i pe cei noi celorlalti si pune-le la indemana un plan prin care sa ajunga sa se cunoasca din ce in ce mai bine. De asemenea, discuta primele sarcini si obiective pe care echipa nu trebuie sa le piarda din vedere.
Nu intrerupe contactul cu angajatii noi – Exact asa cum am scris si mai sus, daca una dintre valorile tale este sa fii apropiat de cei din echipa, acum este momentul sa le arati asta.
De obicei, primele luni sunt vitale pentru noii angajati. Ei au suficient timp sa-si dea seama daca au facut alegerea corecta alaturandu-se echipei si luand parte la dezvoltarea organizatiei.
Tu poti influenta toate aceste ganduri pe care ei le au, ajutand la crearea unui spatiu placut de lucru, asigurandu-te ca nu se simt izolati de restul si ca increderea in fortele si cunostintele lor creste zilnic.
Ajuta-i sa-si amenajeze spatiul de lucru – Pentru multi sa lucreze intr-o echipa aflata in sistem hibrid este inca o noutate, indiferent de ce parte a baricadei se afla. Alinierea proiectelor, sedintelor si activitatilor zilnice poate fi dificila. Pentru a face acomodarea angajatilor nou veniti intr-o echipa hibrid mult mai usoara, iti recomandam sa te asiguri/sa le pui la dispozitie toate instrumentele de care au nevoie. Pentru a face acest lucru, insa, trebuie sa iei in considerare costurile suplimentare de livrare si achizitionare acestor produse, fiecare angajat remote avand nevoie de cate un set.
Pe lista trebuie sa se regaseasca:
☞ telefon
☞ calculator
☞ router de internet cu viteza foarte buna
☞ casti
Ia in calcul posibilele impedimente ale muncii remote – Pe langa aparatura neaparat necesara, angajatii remote mai au nevoie si de un spatiu disponibil unde sa-si poata desfasura activitatea in intervalul programului de lucru. Trebuie sa ai in vedere ca unii isi preiau activitatile chiar din locuinta pe care o impart cu mai multe persoane si, astfel, pot intampina dificultati de concentrare sau schimbari neasteptate de program.
De asemenea, precizasem mai devreme de instalarea unui router in apropierea locului unde acestia lucreaza care sa ofere o viteza foarte buna de internet. Acesta este un lucru de baza pentru a se evita riscul neindeplinirii sarcinilor la timp sau neprezentarii la intalnirile stabilite. Totusi, daca nu este indeplinita conditia, angajatul remote poate alege sa foloseasca hotspotul mobil personal.
Sarbatoreste sfarsitul perioadei de onboarding – Iti recomandam sa stabilesti cu angajatii pe ce perioada de timp se desfasoara onboarding-ul si ce presupune ea.
☞ Stabileste de la inceput termenii
☞ Spune-le/Da-le exemple concrete prin care sa inteleaga cand aceasta perioada s-a terminat pentru ei (dupa ce a dus la bun sfarsit 3 proiecte foarte importante si 3 importante?, dupa un an, indiferent de ce rezultate a obtinut pe parcursul lui?, dupa ce a luat minimul de puncte la un test dat de companie?, dupa ce a reusit sa faca macar o schimbare in cadrul acesteia?)
Dupa stabilirea tuturor acestor detalii, petrecerea virtuala poate incepe. Poti organiza o mini-gala de premiere in care fiecare sa-si vada meritele si munca recunoscute in mod public. Sfarsitul perioadei de onboarding aduce motive de bucurie, tocmai pentru ca multe obiective au fost indeplinite: angajatii au ramas motivati pe intreaga sa durata, noii angajati remote s-au integrat cu brio si au reusit sa-si cunoasca indeaproape colegii si sa se integreze in companie.
Acum ca stii cum sa creezi un proiect de onboarding de succes intr-un mediu hibrid, descopera mai multe tips and tricks in employer branding!