Cu totii ne dorim sa descoperim lucruri noi la locul de munca. Procesul de invatare si dezvoltare (sau L&D) este deja o parte integrata a joburilor actuale si o prioritate pentru companii. Totusi, cu cat oferim mai multa informatie, cu atat angajatii invata mai putin. Acest fenomen se numeste “paradox al invatarii”. Rolul lui este de a-i apara pe oameni atunci cand sunt coplesiti si inhibati de procesul de learning. Multitudinea de cunostinte oferite cursantilor ii face mai degraba sa se simta confuzi, dezarmati si dezinteresati. Cum putem sa ii ajutam? Prin microlearning.
Rezolva paradoxul invatarii prin microlearning
Multe companii internationale aduc, o data sau de doua ori pe an, o echipa de experti pentru a dezvolta programe bazate pe nevoile lor de afaceri.
Probabil sunteti familiarizati cu urmatoarea imagine: oamenii ajung in sala, pregatiti de curs, dar sunt distrasi de telefoane care suna, emailuri sau diferite solicitari de la colegii seniori. Adesea, prezenta la cursuri este optionala. Prin urmare, oamenii se simt liberi sa acorde prioritate oricarui alt lucru. Cu toate acestea, se presupune ca participantii vor construi un intreg ansamblu de competente. Ca se vor dedica total dezvoltarii acestor abilitati, ramanand in acelasi timp prinsi in realitatea de zi cu zi. In opinia noastra, aceasta este o mare greseala din mai multe perspective, iar un plan de microlearning poate fi nu doar mai realist, ci si mai util.
In primul rand, procesul de invatare este unul continuu, nu puteti presupune ca un singur curs de un an este suficient.
In al doilea rand, prioritizarea L&D este una fundamentala atunci cand doriti un rezultat consistent.
Nu in ultimul rand, atat angajatorul, cat si angajatii trebuie sa stie ce este paraodoxul invatarii. Doar atunci cand sunt constienti ca acesta are loc, se pot lupta cu el. In acest timp, isi pot creste nivelul de cunostinte in mod sustinut si pe termen lung prin microlearning.
Ce inseamna mai precis microlearning?
Microlearning este modalitatea ideala de a antrena un skill vital in contextul actual. Acela de a gasi raspunsuri rapide la probleme specifice.
Ganditi-va ca sorbiti si digerati mici bucati de informatii si continut. Fiecare este conceputa special pentru a evidentia o problema si a ajuta la dezvoltarea unei solutii micro cat mai repede.
Angajatilor li se ofera, in primul rand, o imagine de asamblu asupra cerintei angajatorului. Acestia sunt ajutati sa isi consolideze cunostintele existente si sunt indrumati, pas cu pas, spre consolidarea noilor concepte. Abordarea le va permite rezolvarea problemelor pe termen lung.
Fiecare cerinta este prezentata printr-un proces de microlearning si este rezolvata prin momente mici de invatare. Informatiile noi sunt aprofundate prin repetare in contexte diferite. Spre exemplu, a invata ceva despre gatit va fi mult mai usor de asimilat prin fragmente create prin video-uri mici sau printr-un articol cuprinzator cu infografice, mai degraba decat printr-un manual.
Implicarea creste cu 50%
Dupa ce au navigat cu succes prin paradoxul invatarii, angajatii vor putea pune in aplicare cu usurinta aptitudinile pe care le-au dobandit si informatiile pe care le-au retinut.
Exista o crestere de 20% a pastrarii informatiilor prin microlearning in comparatie cu alte programe de training indelungate.
De asemenea, arata o imbunatatire de 50% a angajamentului de invatare. Studiile arata ca angajatii au capacitatea de concentrare mare pe o perioada de 7-11 minute.
Procesul de microlearning garanteaza, de asemenea, si o invatare profunda. Mai mult, ratele de finalizare ale modulelor sunt mult mai bune.
De fapt, 71% dintre cursantii care au participat la un raport de cercetare au spus ca videoclipurile din cadrul abordarii prin microlearning au jucat un rol important si ca au reusit sa ia decizii mult mai rapid la locul de munca.
Costurile scad cu pana la 50%
O strategie de microlearning poate reduce costurile de training cu pana la 50!
Continutul poate fi dezvoltat cu 300% mai rapid decat in cazul cursurilor traditionale, iar angajatii se inscriu in numar mai mare pentru ca nu mai percep modulele ca fiind obositoare.
Invatati asa cum va doriti cu adevarat sa invatati
Odata ce echipa intelege ca procesul de invatare poate fi unul placut si usor, lucrurile se schimba. Stiind ca nu mai au in fata munti de informatie de care nici macar nu sunt siguri ca le vor folosi la locul de munca, acestia sunt mai deschisi si mai motivati.
Prin microlearning, invatam sa gasim solutii si sa avem incredere ca ne vom descurca in orice situatie. O aptitudine care ne ajuta in fiecare zi, atat la job, cat si in viata reala.
La Exploratist, dezvoltam programe de microlearning alaturi de traineri cu experienta. Folosim tehnologie de ultima generatie si exersam comportamente. Apoi, ducem cunostintele in practica. Viziteaza platforma noastra pentru a afla ce module se potrivesc mai bine companiei tale.