Peste 50% dintre respondenti asteapta de la angajatori sa ia masuri pentru promovarea diversitatii la locul de munca
- Printre situatiile de discriminare intalnite frecvent de catre angajati in mediul de lucru: favoritismele in derularea proceselor de angajare (36%), lipsa reactiei la plangerile anumitor categorii de angajati (29%) si comentariile sau glumele discriminatorii (29%).
- OPEN MINDS organizeaza, pe 6 iunie, Conferinta pentru Diversitate si Incluziune, un eveniment hibrid de dezbatere si invatare care promoveaza bune practici in dezvoltarea organizatiilor incluzive si se adreseaza profesionistilor din mediul de business, ONG-urilor, activistilor, reprezentantilor din institutii publice, precum si institutiilor de invatamant pre-universitar si universitar si reprezentantilor din societatea civila.
Promovarea diversitatii si implementarea initiativelor de incluziune sunt nu doar aspecte de etica in afaceri, ci factori esentiali pentru performanta si eficienta muncii in organizatii, sugereaza o cercetare realizata de Cult Research pentru Asociatia OPEN MINDS. 1 din 3 respondenti declara ca asista deseori la situatii de discriminare salariala si de distributie inegala a orelor sau a sarcinilor de munca in companiile in care lucreaza. Pentru cei mai multi dintre angajati (55%) este foarte important ca angajatorii sa ia masuri pentru crearea unui mediu de lucru incluziv, lipsit de prejudecati, in care toti au drepturi egale.
Datele sunt extrase din Barometrul Romaniei Responsabile – Editia Diversitate si Incluziune (BARES.DI), un studiu extins pe care OPEN MINDS il va prezenta in cadrul Conferintei pentru Diversitate si Incluziune, alaturi de partenerii de la Cult Research si GRF+. Conferinta are loc la data de 6 iunie, la Casa Universitarilor din Bucuresti, si poate fi urmarita live, atat prin participare fizica la eveniment, cat si online, accesand gratuit pagina evenimentului.
„Angajatorii care nu incurajeaza diversitatea si nu implementeaza masuri de incluziune risca sa aiba culturi toxice care duc la pierderea angajatilor. Datele pe care le vom prezenta in cadrul Conferintei pentru Diversitate si Incluziune confirma aceasta realitate, iar rezultatele pe care le comunicam astazi vorbesc despre cum arata o astfel de cultura: favoritisme, discriminari salariale sau lipsa reactiei la cererile anumitor angajati. Din fericire, nu este realitatea majoritatii. Exista o masa critica de angajati care asociaza corect termenii de diversitate si incluziune, iar majoritatea lor crede ca responsabilitatea colegilor este sa aiba comportamente incluzive si a angajatorilor sa creeze conditiile in care aceste comportamente sa fie practicate. Altfel spus, angajatii se asteapta din ce in ce mai mult sa vada masuri de D&I eficiente. Mingea este la angajatori si partenerii lor din spatiul public, care ii pot ajuta sa continue eforturile de educatie si sa accelereze in paralel impactul initiativelor de D&I din companii”, declara Mirela Tanase, vicepresedinte al Asociatiei OPEN MINDS si organizator al Conferintei pentru Diversitate & Incluziune.
Alte situatii de discriminare pe care angajatii le semnaleaza frecvent includ:
- favoritismele privind oportunitatile de cariera sau angajarile (36%);
- lipsa reactiei la plangerile anumitor categorii de angajati (29%);
- comentariile sau glumele discriminatorii (29%).
„Rezultatele studiului nostru arata clar ca lipsa masurilor de diversitate si incluziune afecteaza negativ performanta si satisfactia la locul de munca. Este esential ca angajatorii sa incurajeze aceste persoane pe care le numim aliati pentru incluziune, persoane care, indiferent de functia pe care o detin, promoveaza comportamente incluzive si creeaza un mediu sigur pentru fiecare coleg”, sustine Paul Acatrini, Research Director & Managing Partner Cult Research.
Importanta comunitatii de aliati pentru incluziune
Un aliat pentru incluziune este o persoana care sustine activ diversitatea si incluziunea la locul de munca si in comunitate. Aliatii promoveaza egalitatea si se asigura ca toate vocile sunt auzite si respectate.
BARES.DI sugereaza ca angajatii din Romania incearca sa adopte frecvent comportamente de aliat:
- 63% dintre angajati interactioneaza cu toti colegii, indiferent de categoria din care fac parte;
- 59% folosesc un limbaj care nu discrimineaza;
- 58% considera ca pot lucra eficient cu toti colegii, indiferent de categoria din care fac parte.
In acelasi timp, insa, nevoia de informare privind D&I se mentine ridicata. Cand vine vorba despre bariere, 1 din 3 angajati mentionează lipsa educatiei sau a informatiilor necesare si un numar similar mentioneaza prejudecatile sau stereotipurile (34%).
- 30% asociaza corect conceptul de diversitate in mediul de lucru cu prezenta oamenilor din mai multe categorii sociale;
- 25% asociaza termenul in mod incorect cu diversitatea sarcinilor de lucru;
- In schimb, termenul de incluziune este cel mai des asociat cu eliminarea barierelor sau a prejudecatilor (28%), drepturi egale (27%) si recunoasterea tuturor persoanelor (23%).
Alte date extrase din studiu:
Responsabilitatea pentru schimbare apartine atat angajatorilor, cat si angajatilor
- Diversitatea este o preocupare a managementului: 55% dintre angajati considera ca angajatorii ar trebui sa ia initiativa in foarte mare masura. Aceeasi responsabilitate este alocata angajatilor in proportie de 45% si autoritatilor centrale (Guvern, Parlament) in proportie de 36%;
- Comportamentele de acceptare a persoanelor diferite sunt in primul rand responsabilitatea colegilor: in ceea ce priveste acordarea atentiei acceptarii si intelegerii tuturor angajatilor/colegilor, participantii la studiu considera, in proportie de 54%, ca acest aspect este responsabilitatea angajatilor si 46% ca este responsabilitatea managerilor.
Ce pot face companiile?
- 53% dintre respondenti isi doresc un mediu de lucru prietenos in cadrul organizatiei;
- 42% mizeaza pe implementarea politicilor de promovare bazate pe merit sau competenta
- 37% considera ca ar trebui implementate politici de recrutare care sa asigure egalitatea de sanse pentru toti angajatii;
- 34% cred ca ar trebui dezvoltate programe de consiliere care sa ofere ajutor angajatilor marginalizati.
Pe 6 iunie, la Casa Universitarilor din Bucuresti, peste 55 de experti cu experienta in implementarea initiativelor de diversitate si incluziune (D&I) vor impartasi inspiratie si bune practici pentru profesionistii din mediul de business, ONG-uri, activisti, reprezentanti din institutii publice, precum si pentru institutii de invatamant pre-universitar si universitar si reprezentanti din societatea civila. O parte din conferinta poate fi urmarita online, gratuit, pe pagina evenimentului.
Pentru detalii si inscriere, vizitati site-ul Asociatiei OPEN MINDS.