Comunicarea interna este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand facem referire la relatiile prezente in cadrul organizatiei. Fundamentala pentru dezvoltarea unui mediu de lucru sanatos, aceasta stimuleaza si nivelul de productivitate al angajatilor, dar si calitatea muncii lor.
Un aspect crucial ce tine de comunicarea interna este, cu siguranta, transmiterea clara si concisa a obiectivelor atat pe termen scurt, cat si pe termen lung de catre lider angajatilor. Cu cat acestia din urma inteleg mai bine scopul pe care trebuie sa il atinga, cu atat isi pot coaliza eforturile pentru a-l indeplini. In plus, o comunicare transparenta si deschisa vizavi de schimbarile organizationale suferite de organizatie in diferite situatii le cresc angajatilor loialitatea fata de aceasta.
Tipuri de comunicare interna
Oamenii tin minte ce traiesc, ce simt si ce fac. Astazi, oamenii invata, performeaza si se conecteaza prin emotii, senzatii si participare activa.
Exploratist a dezvoltat 4 produse de comunicare interna experientiala:
Comunicarea interna nu se rezuma numai la relatia lider-angajat, ci poate sa fie prezenta si in cea dintre angajat-lider sau cea dintre angajati.
Comunicarea descendenta:
Liderul se concentreaza pe transmiterea de informatii cu privire la schimbari, evenimente sau alte aspecte importante prin canale diverse (telefonic, e-mail). Aceasta abordare faciliteaza crearea unei relatii de incredere intre conducere si personal.
Comunicarea ascendenta – vocea angajatilor:
Adesea neglijata, aceasta direcție ofera spatiu angajatilor pentru a-si exprima opiniile, indiferent de vechime sau pozitie. Liderii receptivi sunt cei care incurajeaza feedback-ul deschis, creand un mediu de colaborare placut.
Comunicarea orizontala – puterea echipei:
Interacțiunile dintre colegi stimulează colaborarea, exprimarea liberă a ideilor și rezolvarea problemelor în echipă. Astfel, acest lucru faciliteaza indeplinirea obiectivelor intr-o maniera mult mai eficienta si intr-un timp mult mai scurt. O comunicare eficientă la acest nivel duce la creșterea performanței, satisfacției și loialității angajaților.
Beneficiile comunicarii interne
- Motivatie și implicare: angajatii implicati au sanse mai mari de a se simti respectati si apreciati pentru munca prestata; astfel, satisfactia si motivatia lor vor aduce succes organizatiei si nu va fi nevoie ca permanent sa fie cautate alte talente
- Creativitate și inovație: exprimarea libera a ideilor stimuleaza gandirea critica si creativitatea; angajatii trebuie sa se simta incurajati sa contribuie cu solutii la provocarile intampinate
- Claritate: angajatii nu vor mai intampina neclaritati, astfel actiunile si efortul lor se vor indrepta intocmai catre rezolvarea sarcinilor de lucru
- Atragerea unor noi talente: un mediu unde respectul si comunicarea deschisa sunt incurajate va atrage noi canditati valorosi, dar si dornici sa faca parte dintr-o echipa unita
Impactul pozitiv al unei comunicari deschise se va resimti la mai multe niveluri, precum: performanta ridicata a organizatiei si cresterea rezultatelor financiare.
Cum ajungem la o comunicare interna de durata in organizatie?
Construirea unei comunicari interne de durata este o calatorie lunga, un proces continuu care necesita efort sustinut din partea conducerii si a tuturor membrilor organizatiei. Pentru a putea sa o implementezi in compania ta, este nevoie sa arati angajament. Conducerea reprezinta principalul sustinator al comunicarii interne, deoarece trebuie sa dea dovada de deschidere si transparenta.
Un pas crucial in implementare este definirea unei strategii eficiente. Astfel, trebuie sa identifici obiectivele specifice, adica ce iti doresti sa obtii prin implementarea comunicarii interne? (cresterea satisfactiei angajatilor, imbunatatirea productivitatii) si care sunt persoanele care trebuie informate (angajatii, managerii). Ulterior, trebuie sa alegi canalele de comunicare potrivite pentru fiecare categorie (e-mail, intalniri periodice, sondaje, formulare).
Nu ezita sa monitorizezi impactul comunicarii interne asupra organizatiei tale si, acolo unde este cazul, schimba strategiile si tacticile utilizate.
In plus de asta, asigura-te ca:
- esti clar, concis si direct in comunicarea ta
- folosesti un limbaj simplu si usor de înteles de catre toti angajatii
- oferi informatii complete si actualizate in mod frecvent
- esti receptiv la feedback si la nevoile angajatilor
Prin urmare, investitia in comunicarea interna eficienta si in implicarea angajatilor poate constitui un element cheie in consolidarea culturii organizaționale și in atingerea succesului pe termen lung. Angajatii care se simt valorizati si motivati sunt mai predispusi sa ramana loiali organizatiei si sa contribuie la cresterea performantei sale. Astfel, o abordare strategica a comunicarii interne poate reduce fluctuatia fortei de munca si poate asigura o baza stabila de talente pentru viitorul organizatiei.
O comunicare eficienta construieste si transmite incredere, punand bazele unui organizatii sanatoase.
Prioritizarea si imbunatatirea constanta a comunicarii interne nu ar trebui sa fie doar un obiectiv ce urmeaza a fi bifat pe lista, ci si un angajament al organizatiei in vederea dezvoltarii si atragerii de noi talente pe termen lung.